Mileniul trei nu a inceput pentru omenire sub cele mai bune auspicii. Anul recent incheiat, 2008, doar pentru China a fost prosper, in timp ce celelalte tari au avut regres economic si financiar. Spre exemplu, in lunile noiembrie – decembrie, producatorii si dealerii de autoturisme au scazut productia, au disponibilizat masiv salariati. Nu era nici o problema daca efectele s-ar fi oprit la acest sector economic. Chiar daca in Romania s-a resimtit mai tarziu si intr-un grad mai mic, recesiunea economico-financiara a lovit destul de dur unele sectoare. In industrie, multe unitati si-au redus productia. Apoi, moneda nationala n-a mai facut fata cursului valutar, leul ajungand un biet „pui” pe langa moneda europeana – euro, si dolarul american. Efectele s-au resimtit si se simt la facturile cu utilitati, dar si la preturile unor produse de baza – care au crescut, nu mult, dar suficient pentru a saraci si mai mult populatia.
Ca urmare a unor masuri restrictive impuse de sistemul bancar in acordarea creditelor, sectorul imobiliar a fost „lovit” destul de tare: a incetinit ritmul investitiilor in constructii, apartamentele nou construite nu mai au beneficiari; vanzarea-cumpararea apartamentelor si locuintelor in general au scazut dramatic, mai cu seama pentru cei care vand, dar nici cumparatorii nu se inghesuie la „tejghea” – din lipsa fondurilor banesti disponibile, ca urmare a noilor reguli de obtinere a creditelor pentru nevoi personale.
Din pacate, criza economico-financiara mondiala abia acum isi arata “coltii” si-n alte domenii din tara noastra. Noul executiv, la investitura din decembrie, a incercat sa linisteasca populatia prin interventii televizate cum ca la noi nu va fi ca-n alta parte. Probabil ca de unde nu-i, nici Dumnezeu nu ia, dar tot cei saraci vor fi si mai saraci, iar cresterea „prognozata” se vor cam amana pe alta data. Asa ca „mai bine” vor prinde generatiile viitoare. Viata ne demonstreaza ca este ca o fiara, cine are va avea si-n continuare, cine n-are, sa mai astepte, sa stea la rand. Deocamdata, Romania trebuie sa astepte. Cat timp? Vom vedea la timpul potrivit de ceasul celor bogati.
Viata, ca o… fiara
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...