Clădirea Spitalului Județean de Urgență Zalău ar putea fi reabilitată energetic cu bani europeni. Administrația județeană intenționează să depună spre finanțare, în cadrul Programului Regional Nord – Vest 2021-2027, un proiect menit să îmbunătățească performanța energetică a imobilului și, implicit, să reducă cheltuielile.
Depunerea proiectului spre finanțare a fost aprobată în unanimitate, în ședința de miercuri, 28 noiembrie, de către consilierii județeni.
În prezent, clădirea Spitalului Județean de Urgență Zalău, cu toate corpurile în care se desfășoară activități medicale, nu este o clădire eficientă energetic. Documentația tehnică realizată arată că mai multe corpuri ale unității medicale necesită îmbunătățirea coeficienților de performanță energetică. De asemenea, clădirea nu este prevăzută cu un sistem unitar de climatizare, nu este asigurat necesarul de aer proaspăt din încăperile în care normele legale preved o ventilare corespunzătoare, iluminatul se face cu lămpi cu eficiență energetică redusă, iar spitalul are un consum foarte mare de apă caldă, care se obține prin arderea combustibilului gazos în centrala termică existentă, nefiind utilizate resurse regenerabile de energie termică.
Spitalul Județean are în componență 10 construcții: 3 clădiri cu funcțiuni specific spitalicești (policlinică, spital, laborator), amplasate în zona nord-estică, respectiv 7 clădiri cu funcțiuni conexe spitalului (bucătărie și spălătorie, centrală termică, stație de oxigen, bazin apă etc.) amplasate în zona sud-vestică. O parte dintre aceste clădiri conexe vor fi demolate pentru a permite sistematizarea investițiilor viitoare. Energia termică necesară clădirilor spitalului se obține în centrala termică amplasată în corpul C5, construită o dată cu sediul spitalului, în anul 1978, care nu a fost modernizată până în prezent.
Prin această investiție, se propune creșterea performanței și eficienței energetice pentru cele 3 corpuri de clădire cu funcțiuni spitalicești: Corpul C7 – în care funcționează Ambulatoriul de specialitate, Corpul C8 – în care funcționează Laboratorul de analize medicale, și Corpul C9 – corpul principal de spitalizare, excluzându-se extinderea realizată în anul 2014 în care funcționează Serviciul de Medicină Legală.
Lucrările propuse vor viza, printre altele, reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii; instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu din surse regenerabile, inclusiv achiziționarea de echipamente specifice; lucrări de instalare/ reabilitare/ modernizare a sistemelor de climatizare, ventilare naturală și ventilare mecanică, cu recuperarea căldurii, inclusiv sisteme de răcire pasivă, pentru asigurarea calităţii aerului interior; lucrări de reabilitare modernizare a instalaţiei de iluminat aferente clădirii si echiparea cu stații de încărcare pentru mașini electrice;
Valoarea totală a investiției este de aproximativ 59 milioane de lei (59.036.593,89 lei, inclusiv TVA), din care
partea de construcții + montaj reprezintă circa de 37 milioane lei.