Nevoia de spații pentru desfășurarea în bune condiții a activității Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă ,,Speranța” Zalău a determinat Consiliul Județean să ceară Ministerului Educației spațiul de pe fosta stradă Crasnei, utilizată ca Centru de difuzare a manualelor școlare.
Așa cum se arată în referatul de specialitate, împărțirea activității Centrului Speranța Zalău este provizorie, pentru că administrația județeană vrea să construiască un sediu nou și adaptat nevoilor beneficiarilor – preșcolari și elevi cu cerințe educaționale speciale și dizabilități intelectuale ușoare, moderate, grave, severe, profunde sau asociate.
Această instituție de învățământ special reprezintă cadrul instituţional de acţiune care asigură accesul la educaţie tuturor copiilor prin educaţie formală şi servicii educaţionale acordate copiilor cu cerinţe educative speciale şcolarizaţi atât în învăţământul special cât şi în învăţământul de masă precum şi personalului care este implicat în educaţia acestora. Având în vedere deficitul de spații pentru desfășurarea activității instituției de învățământ special – Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă “Speranța” Zalău, au fost întreprinse demersuri în vederea soluționării acestui deficit de spații. Soluționarea deficitului de spații, pe termen lung, poate fi susținută de depunerea în cursul lunii mai a acestui an, a cererii de finanțare pentru proiectul “Construire Centru Școlar pentru Educație Incluzivă “Speranța” Zalău”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență
(PNRR), în cadrul Investiției 10 – Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi, Programul Național „Microbuze electrice pentru elevi”. Totodată, pentru rezolvarea pe termen scurt a acestei situații deficitare, a fost identificat imobilul compus din teren, în suprafață măsurată de 1405 mp și clădire cu o suprafață construită la sol de 339 mp, situat în municipiul Zalău, strada 22 Decembrie 1989 nr. 74, utilizat astăzi parțial ca Centru de difuzare al manualelor, care cu costuri minime poate fi utilizat în scopul desfășurării activității de învățământ special a Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă “Speranța” Zalău”, se precizează în documentul supus votului consilierilor județeni.
Pentru realizarea amenajării spațiului este necesară suportarea costurilor aferente adaptării spațiilor la necesitățile și nevoile procesului de învățământ special, precum și a activităților conexe procesului educațional.