Salajul a fost martor la o serie de evenimente socante, cu impact social, care prin natura lor dezvaluie stari de fapt care impun mai multa atentie din partea autoritatilor. O mai buna coordonare dintre acestea ar putea duce, de exemplu, la limitarea numarului de accidentari pe calea ferata.
Ionut Tamba vindea droguri copiilor de scoala generala
Procurorii DIICOT Salaj au prins in flagrant un tanar de 21 de ani, din Zalau, care vindea etnobotanice unui copil de 13 ani in fata scolii „Simion Barnutiu”. Actiunea procurorilor si ofiterilor de la antidrog a avut loc in luna iunie si s-a stabilit ca Tamba Ionut George, in perioada 2010 – 2011, vindea droguri de mare risc unor tineri cu varsta cuprinsa intre 13 si 20 de ani, de pe raza oraselor Zalau, Jibou si Simleu Silvaniei. Gramul de drog costa intre 200 si 400 de lei. DIICOT Salaj a identificat peste 50 de consumatori, majoritatea elevi din Zalau. „Substantele comercializate, in plicutele de 0,25 de grame, erau cumparate de catre inculpat de la o persoana din Galati, comenzile fiind facute prin telefon sau internet. Drogurile erau trimise periodic prin diferite firme de curierat, iar la primirea coletelor, Tamba Ionut facea plata ramburs”, explica procurorul Dan Budusan. Dupa aproape cinci luni de arest preventiv, Tamba Ionut a fost condamnat de Tribunalul Salaj la doi ani si sase luni de inchisoare cu executare pentru infractiunea de trafic de droguri de mare risc. Procurorii DIICOT au fost nemultumiti de pedeapsa stabilita de Tribunal si au depus recurs. Acesta urmeaza a fi judecat la Curtea de Apel Cluj.
Moartea a venit cu trenul
In anul care e pe cale de a trece, la Rus, Benesat, Var, Mirsid, Bocsa, Criseni, moartea a venit cu trenul. Ultima si cea mai rasunatoare tragedie s-a petrecut in data de 21 octombrie in jurul orelor 12,30 la Lompirt, cand unei tinere de 23 de ani i s-a oprit motorul autoturismului pe pasajul de cale ferata, la intrarea in sat. Tot la un pasaj de cale ferata fara bariere de la marginea localitatii Criseni in data de 27 septembrie un barbat a fost spulberat de un tren personal in timp ce incerca sa-si salveze fiul. Si la intrarea in Rus, tot pe pasajul de cale ferata, fara semnalizare acustica sau luminoasa, femeia cu coasa in spinare si-a facut prezenta. Primarii din Rus, Benesat, Sarmasag, Serviciul Politiei Rutiere au inaintat numeroase adrese Regionalei CFR Cluj, atragand atentia cu pri-vire la necesitatea instalarii de bariere si semnalizarea corespunzatoare a nivelelor de cale ferata. Apelurile adresate companiei de cai ferate nu au prea avut ecou, pentru ca, po-trivit primarului din Sarmasag, „e un haos total in CFR. Ei zic sa facem noi, ca si cum noi am beneficia de veniturile din transport pe calea ferata. Insa cand e vorba de anumite autorizatii ne iau o gramada de bani”. Solutia pentru prevenirea accidentelor la trecerea de cale ferata fara bariere ar fi tocmai barierele. Dar cine si din ce fonduri sa le amplaseze?!
Tanara spulberata pe trecerea de pietoni
Accidentele rutiere mortale n-au ocolit nici in acest an judetul Salaj. Unul dintre cele mai grave accidente s-a petrecut la inceputul lunii septembrie, in Zalau, pe trecerea de pietoni de la Uz Casnic, cand o tanara de 24 de ani a fost luata pe sus de un „Smart” condus de un sofer de 21 de ani. Tanara s-a angajat in traversarea trecerii de pietoni, moment in care a fost lovita violent de un autoturism sport, care circula cu viteza pe directia Centru – Gara. Impactul a fost atat de puternic incat picioarele femeii au fost amputate, trupul fiind proiectat spre zona cabinetelor medicale. Tanara a decedat pe loc. Medicii de pe ambulanta sosita la fata locului nu au putut face nimic pentru a salva victima, constatand decesul acesteia. Dupa aproape doua luni in care a fost arestat preventiv, tanarul de 21 de ani a fost eliberat de catre Tribunalul Salaj, care a decis judecarea acestuia in libertate pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa.
Procesul „motorinarilor” din Jibou
In luna mai, Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj a trimis in judecata 23 de inculpati, dintre care cinci agenti de politie ai Postului Transporturi Feroviare din gara Jibou, pentru comiterea infractiunilor de luare si dare de mita, respectiv complicitate la delapidare in forma continuata. Acestia sunt acuzati ca, in perioada februare – mai 2010, au sustras peste 14.000 de litri de motorina din locomotivele care tranzitau gara Jibou. „Cantitatea de motorina sustrasa a fost data ca mita politistilor sau insusita de catre mecanici”, a precizat procurorul Rodica Vaida Pece. Pe langa cei 23 de inculpati trimisi in judecata, 143 de persoane au fost sanctionate cu amenda administrativa, cuantumul total al amenzilor fiind de 41.100 de lei. „In perioada februarie – mai 2010, acesti politisti din cadrul TF Jibou, cand erau de serviciu, pretindeau si primeau de la mecanicii de locomotiva cantitati de motorina cuprinse intre 5 si 10 litri pentru a nu constata sustragerile de motorina si ulei savarsite de catre mecanicii de locomotiva. In unele situatii, politistii, aflatii in afara orelor de serviciu, mergeau si pretindeau motorina de la mecanici”, a subliniat procurorul Pece. Dupa mai multe tergiversari, procesul „motorinarilor” din Jibou a ajuns saptamana trecuta la cel de-al saptelea termen si a suferit o noua amanare.
Fentau „pacanelele”
Sase salajeni si un oradean au fost prinsi, la inceputul lunii decembrie, de catre DIICOT Salaj, ca fraudau aparatele de jocuri de noroc, incepand cu anul 2009, prin conectarea unor softuri la „pacanele”. Acestia modificau datele informatice ale aparatului si sustrageau sume importante de bani, cauzandu-se prejudicii firmelor care detineau aparatele. De mentionat este faptul ca aparatele apartineau unor societati comerciale si erau doar inchiriate de catre barurile unde aveau loc loviturile. Astfel, patronii sau barmanii se intelegeau cu cei sapte inculpati sa-i insele pe proprietarii aparatelor, mai ales ca unii dintre patroni, impatimiti ai jocurilor de noroc, apelau la o parte din inculpati sa stearga softul aparatului pentru a nu observa proprietarii ca si-au pus puncte de joc in valoare de mii de lei. S-a stabilit ca cei sapte, dupa fraudarea aparatelor de joc, obtineau castiguri cuprinse intre 3.000 si 10.000 de lei, iar sumele de bani erau impartite cu barmanii sau patronii barurilor. Loviturile au fost date in localitatile Poienile de sub Munte, Sapanta, Ilva, Ieud – judetul Maramures, Turda, Campia Turzii – judetul Cluj, Racsa, Satu-Mare – judetul Satu-Mare, Piatra Neamt – judetul Neamt, Zalau, Simisna – judetul Salaj si Bistrita. Judecatoria Zalau a decis arestarea preventiva a trei dintre inculpati, iar fata de un alt membru al gruparii a dispus masura obligarii de a nu parasi localitatea.
Anihilarea unui grup organizat de contrabanda cu tigari
In luna iulie a acestui an, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Salaj, sub conducerea procurorului sef Dan Budusan, in colaborare cu serviciile specializate din Salaj, Cluj si Maramures au reusit sa anihileze un grup infractional organizat care savarsea contrabanda cu tigari pe raza judetelor Salaj, Satu Mare, Bihor si Arad. In baza autorizatiilor emise de catre Tribunalul Salaj au fost declansate 24 de perchezitii la domiciliile unui numar de 19 persoane in mai multe localitati de pe raza celor patru judete mentionate. In urma perchezitiilor au fost descoperite 230.360 de tigarete de provenienta moldoveneasca, ucrainiana si sarba, 29.194 de lei, 950 de euro, 9275 de forinti, trei calculatoare, un laptop, agende cu inscrisuri referitoare la tigari. Au fost confiscate autoturismele marca Citroen Berlingo si marca VW Transporter, folosite in activitatea infractionala.