Salajenii din mediul urban pot sta linistiti, taxele si impozitele locale raman ca in 2011.
Impozitele si taxele locale nu vor fi majorate in anul 2012, potrivit informatiilor furnizate de cele patru primarii de orase din judet. IAm hotarat sa nu majoram taxele si impozitele locale deoarece suntem constienti de dificultatile pe care le intampina majoritatea locuitorilor din municipiu, dar si firmele care isi desfasoara activitatea in Zalau. Sigur ca am avea nevoie de mai multe fonduri la buget, mai ales pentru cofinantarea unor proiecte, dar perspectiva economica pe 2012, an in care vor fi inghetate, in continuare, pensiile si salariile, ne-a determinat sa pastram taxele si impozitele locale la nivelul anului 2011I, a declarat pentru Graiul Salajului inca de saptamana trecuta Radu Capilnasiu, primarul municipiului Zalau.
Nivelul taxelor si impozitelor locale vor ramane la fel si in 2012 ca in 2011 si in orasele Simleu Silvaniei, Jibou sau Cehu Silvaniei. „Si asa avem incasari putine, orasul este mic si populatia saraca, ce sa mai marim”, a precizat viceprimarul din Cehu Silvaniei, Emil Bulgarean.
Turcas il corecteaza pe Aghaton
Pe de alta parte, in urma cu doua zile, intr-o emisiune a unui post national de stiri, pesedistul Dan Matei Agathon dadea ca exemplu de marire a taxelor si impozitelor locale orasul Simleu Silvaniei. In replica, primarul Septimiu Turcas a remis un comunicat de presa in care dezminte informatia data de fostul ministru. „Avand in vedere interventia pe un post public de televiziune a domnului fost ministru Dan Matei Agathon, care insinua faptul ca in Simleu Silvaniei taxele si impozitele locale au crescut substantial, aducem la cunostinta publica faptul ca in ultimii 2 ani consiliul local a hotarat mentinerea nivelului taxelor si impozitelor locale, nivelul acestora fiind acelasi si pentru anul 2012. Asadar, ne dezicem in totalitate fata de astfel de declaratii, care nu fac altceva decat sa induca in eroare cetatenii”, spune Septimiu Turcas.
Legea da voie la majorari de maxim 20 la suta
Potrivit legislatiei in vigoare, primariile pot majora nivelul taxelor si impozitelor locale cu maximum 20 la suta din valoarea stabilita pentru anul precedent fiscal. Cu toate ca exista aceasta posibilitate, cel putin la nivelul oraselor din Salaj nu s-a luat decizia de majorare a acestora. Totusi, catre Ministerul Finantelor au plecat propuneri de la asociatiile de primari din tara prin care se solicita ridicarea plafonului de la 20 la 50 la suta. Deocamdata, Finantele au spus pas acestei propuneri, ministrul Gheorghe Ialomitianu spunand ca nu este bine sa se faca acest lucru in an electoral.

Cinci luni fara beneficii sociale daca nu-ti platesti taxele
Guvernul a emis o noua ordonanta de urgenta prin care se reglementeaza faptul ca cei care nu-si platesc taxele locale risca sa-si piarda beneficiile sociale. Astfel, persoanele care beneficiaza de alocatia de stat pentru copii, indemnizatia de crestere a copilului, venitul minim garantat si alocatia pentru sustinerea familiei pot sa ramana fara aceste drepturi pe o perioada de cinci luni daca nu-si achita taxele si impozitele locale. Aceeasi ordonanta de urgenta mai stabileste ca toate beneficiile sociale vor fi raportate la indicatorul social de referinta in cuantum de 500 de lei. Indicatorul social de referinta este definit prin lege ca fiind unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti suportate din bugetul asigurarilor de somaj in vederea incadrarii in munca a anumitor categorii de persoane, exceptie facand indemnizatia de somaj. Totodata, reprezentantii guvernului sustin ca raportarea la acest indicator social de referinta nu va produce modificari ale valorilor beneficiilor si indemnizatiilor sociale, acestea ramanand la nivelul in lei reglementat in prezent.