Constituirea USL a stabilit candidaturile importante in Salaj
Anul politic 2011 a inceput in forta prin crearea celei mai mari aliante electorale de dupa ‘89. Opozitia formata din PNL si PSD si-a dat seama ca nu poate castiga batalia in Parlament cu actuala putere PDL – UDMR – UNPR si s-a decis ca trebuie sa se concentreze pe alegerile locale si parlamentare din 2012. Victor Ponta si Crin Antonescu, liderii partidelor din opozitie, au batut in februarie palma pentru programul si agenda politica a Uniunii Social Liberale. Cu doar o luna inainte, PC si PNL au format „Alianta de centru-dreapta”. Dupa principiul paritatii, pe data de 24 martie, liberalii si social-democratii salajeni, alaturi de conservatori, au semnat protocolul privind consitituirea Uniunii Social Liberale si in Salaj. In baza acestui protocol, Radu Capilnasiu (PNL) si Tiberiu Marc (PSD) isi vor pastra candidaturile pentru institutiile care le conduc in prezent: Primaria Zalau, respectiv Consiliul Judetean Salaj. Uniunea dintre PNL si PSD nu a avut mare efect la noi in judet, mai ales ca intre cele doua partide exista inca din 2008 o intelegere verbala privind numirea viceprimarilor la Primaria Zalau si a vicepresedintilor la Consiliul Judetean Salaj. Totusi, pentru ca foarte multe candidaturi vor fi comune, USL a eliminat sperantele de candidatura ale mai multor politicieni de pe plan local si de aici apar nemultumirile in interiorul partidelor.
Scandalurile s-au tinut scai de PDL Salaj
PDL a castigat la capitolul imagine prin investitiile facute de Guvern in Salaj, insa scandalurile interne au tras organizatia in jos. Oameni importanti din PDL Salaj au fost marginalizati sau exclusi din partid pentru ca erau un ghimpe in coasta conducerii. Primul a fost Ioan Mocan, al doilea Ghita Stanciu si se parea ca urmeaza Onorica Abrudanu, insa apele s-au linistit, pentru moment, in cazul subprefectului. Prim-vicepresedintele Ghita Stanciu a contestat numirea lui Bogdan Ilea, liderul tineretului pedelist, la presedintia Agentiei Domeniilor Statului pentru ca a fost facuta „fara a fi supusa votului Biroului Permanent Judetean”. Aceasta greseala, alaturi de alte iesiri in presa, i-au adus lui Stanciu, in octombrie, excluderea din partid. La cateva zile inainte de excluderea lui Stanciu, un alt membru important al PDL, vicepresedintele Ioan Mocan, a decis sa se retraga din conducerea partidului. Acesta si-a dat demisia din functiile detinute in PDL Salaj dupa ce primarul Simleului, Septimiu Turcas, a amenintat ca va candida independent daca Ioan Mocan nu este dat afara din partid pentru ca nu dorea ca „la viitoarele alegeri sa-i fie asociata imaginea” cu cea a fostului vicepresedinte. De asemenea, in luna iulie, vicepresedintele PDL Salaj, Ioan Abrudan, si-a dat demisia din partid si spunea ca nu va reveni asupra deciziei atata timp cat presedinte al organizatiei este deputatul Lucian Bode, acuzat de dictatura.
Afluenta mare de personaje portocalii
Aflat in plina campanie electorala pentru functia de presedinte al Partidului Democrat Liberal, premierul Emil Boc a poposit in luna mai la Simleu Silvaniei, insotit de Elena Udrea, Anca Boagiu, Traian Igas, Gheorghe Flutur si Roberta Anastase, cu scopul de a-si convinge colegii de partid ca merita sa mai conduca formatiunea politica. Vizita in Salaj s-a lasat cu alegerea in functia de secretar general adjunct al PDL a deputatului Lucian Bode. Si cum orasul de sub Magura este centrul de putere al PDL in Salaj, toate vestile bune pentru locuitorii judetului au fost anuntate de catre guvernanti via Simleu Silvaniei. Dupa vizita din mai, ministrul Internelor, Traian Igas, s-a intors in august la Simleu, insotit de Raed Arafat, pentru a anunta infiintarea SMURD in Salaj pana la sfarsitul anului. Serviciul a fost inaugurat vineri, tot de catre Traian Igas.
Partidul lui Diaconescu vrea scaunul lui Capilnasiu
Construit pe o platforma populista, fara o doctrina bine definita si cu simpatizanti amagiti de promisiunile patronului OTV, Dan Diaconescu, Partidul Poporului si-a facut incet loc in viata politica a anului 2011. Romanilor li se promit in direct, la televizor, la modul cel mai populist si fara acoperire, taxe si impozite mai mici, salarii mari si un trai decent, adica exact ce-i doare mai tare in momentul de fata. Numarul mare de simpatizanti, majoritatea de varsta a treia si cu un nivel scazut de educatie, pozitioneaza PP pe locul trei in sondaje si putem spune ca este cel mai important dintre partidele mici. Aceste lucruri dau sperante condu-catorilor organizatiei jude-tene a PP, care spera ca alegerile din 2012 sa le aduca victoria in cursa pentru functia de primar al municipiului si, de ce nu, si in alte zece comune salajene.
Revenirea fulminanta a lui Stanca in politica, in varful PRM Salaj
Presedintele PDL Salaj din perioada 2001-2008, Viorel Stanca, si-a anuntat reintoarcerea in politica si preluarea conducerii organizatiei judetene a PRM la sfarsitul lunii octombrie. Revenirea in politica a lui Stanca a culminat cu acuzele de coruptie aduse actualei conduceri a PDL Salaj si cu planul de a-l scoate definitiv din politica pe deputatul Lucian Bode. „Tinta mea este sa-l elimin definitiv din politica pe Lucian Bode, deoarece nu merita sa fie deputat al romanilor”, spunea generalul SRI. De asemenea, in nota nationalista, noul lider al PRM Salaj a lansat si un atac la adresa maghiarilor de la UDMR, pe care i-a acuzat ca urmaresc „revizionismul teritorial”. Pe plan politic, Stanca a anuntat ca urmareste obtinerea unui scor de 10 la suta la alegerile din 2012.
UNPR a facut valva in politica salajeana
Un partid format din tradatorii si fugarii din PNL si PSD a reusit sa obtina in 2011 doua posturi de director in Salaj si este in tratative pentru inca alte doua functii de director, la DSV si Ambulanta. Primul post de director obtinut de UNPR Salaj a fost cel de la Directia Judeteana de Tineret si Sport, urmat de functia de director economic al Directiei Silvice, ocupata chiar de Narcisa Balint, sotia liderului organizatiei judetene. Progresistii sa laudau la un moment dat ca au obtinut dreptul de a numi directorul la DSV, insa situatia delicata de la aceasta institutie, unde directorul si-a castigat „scaunul” in instanta, i-a facut pe cei de la UNPR sa abandoneze pentru moment acest post. Dupa framantarile cu deconcentratele, a urmat in septembrie anuntul potrivit caruia trei primari salajeni au fugit din opozitie in bratele puterii si vor candida in 2012 sub sigla UNPR. Este vorba despre doi primari PSD, Ioan Boer (Ip) si Augustin Chifor (Poiana Blenchii), si primarul PIN din Romanasi – Marius Borzan. In momentul de fata, Ioan Boer este judecat pentru abuz in serviciu si risca pana la 15 ani de inchisoare, iar Augustin Chifor nu pare hotarat ca va face pasul catre UNPR.
Ce spun ultimele sondaje…
Romanii sunt nehotarati si nu stiu cu ce partid vor vota, potrivit ultimului sondaj dat publicitatii. Doar 47 la suta dintre respondentii sondajului comandat de Fundatia Soros au afirmat ca vor merge cu siguranta sa voteze. Dintre acestia, 55 la suta prefera USL, iar PDL ar obtine 18 procente din preferintele de vot. Pe locul trei, cu 9 la suta, se afla Partidul Poporului Dan Diaconescu, iar cel de-al patrulea partid care ar trece de pragul electoral este UDMR, cu 7 la suta. In ceea ce priveste intentia de vot pentru presedintele Romaniei, doar 32 la suta dintre respondenti au dat un raspuns concret. Pe primul loc se afla Crin Antonescu, cu 31 la suta din intentiile de vot, urmat de Dan Diaconescu cu 14 la suta.
Salaj 2011 – RETROSPECTIVA POLITICA
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...