Intenția administrației județene de a contracta un împrumut în valoare de 18.640.000 lei din Trezoreria statului a aprins spiritele în rândul consilierilor județeni, în ședința din 10 noiembrie. Liberalii au susținut că banii sunt necesari pentru a putea finaliza mai multe proiecte, social-democrații s-au opus pe motiv că ne îndatorăm peste măsură, iar usr-iștii s-au abținut să aprobe proiectul de hotărâre în acest sens.

După contrele din ședință, au urmat atacurile reciproce din mediul online, unde săgețile aruncate au fost mult mai ascuțite.

PNL Sălaj: “Dezvoltarea județului îi irită și supără pe consilierii PSD”

Liberalii au fost primii care au criticat poziția adoptată de partenerii lor de guvernare, social-democrații, pe care i-au acuzat că se opun dezvoltării județului. În plus, PNL a acuzat PSD că a lăsat Sălajul în urma celorlalte județe din regiune, în perioada în care a fost la conducere.

“În batjocura interesului sălăjenilor, marșând pe o propagandă de tip securist, consilierii județeni ai PSD se opun dezvoltării județului Sălaj. Fie din neștiință, fie din rea-voință, pesediștii din Consiliul Județean s-au opus contractării unui împrumut pentru finalizarea unor proiecte extrem de importante pentru sălăjeni: extinderea și reabilitarea Unității de Primiri Urgențe (UPU) Zalău, reabilitarea și modernizarea drumurilor județene DJ109E, DJ191C, DJ108D (aproape 100 de kilometri) și dotarea cu aparatură medicală modernă a Ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău. În epoca stagnării și chiar a subdezvoltării orchestrate de PSD, Sălajul a rămas în urma tuturor județelor din vecinătate. Iar cifrele sunt relevante – în ultimul mandat PSD au fost realizați 7 kilometri de drum județean, iar din 2020 și până astăzi peste 150 kilometri. Execuția bugetară în timpul PSD era de 11 milioane, vezi anul 2018, iar acum aceasta depășeste deja 221 milioane. Atitudinea iresponsabilă a membrilor PSD poate veni și din frustrare, deoarece execuția bugetară a Consiliului Județean a depășit deja 124 la sută în acest an. Dincolo de retorica demagogică și lipsită de substanță a consilierilor PSD, rămân realizările concrete ale administrației conduse de Dinu Iancu Sălăjanu. <Dezvoltăm Sălajul> nu reprezintă doar un slogan de campanie, ci o realitate, chiar dacă se vor găsi contestatari cu discursuri pregătite în laboratoare de sorginte securistoidă. <Nu vei ajunge niciodată la destinație, dacă te oprești să arunci cu pietre în fiecare câine care latră la tine!>. Echipa PNL, cu sprijiinul sălăjenilor, va continua să mențină județul pe calea dezvoltării, dezvoltare de care vom beneficia cu toții, chiar și cei care astăzi sunt contestatari figuranți într-un teatru absurd regizat de indivizi ale căror interese se situează pe contrasens cu binele sălăjenilor”, spune grupul consilierilor județeni ai PNL Sălaj.

PSD Sălaj: “Serialul <Credite fără număr> continuă”

De cealaltă parte, consilierii județeni PSD acuză conducerea liberală a Consiliului Județean că acumulează datorii istorice.

“Sub sloganul <Dezvoltăm Sălajul>, în ședința Consiliului Județean Sălaj din 10 noiembrie 2023 s-a contractat un nou împrumut, totalul datoriei acumulate în doar 3 ani de mandat a lui Dinu Iancu Sălăjanu ajungând la valoarea istorică de peste 100 milioane lei, împrumuturi din 2022-2023 cu scadențe între 5 și 13 ani. Contractarea continuă de datorii și rostogolirea lor pentru anii ce vor urma, pe fondul instabilității economice globale, a presiunilor inflaționiste generate de conflictele actuale, a riscului declanșării unor noi crize financiare europene sau mondiale, credem că sunt motive cât se poate de serioase să fim precauți si responsabili în modul de gestionare a resurselor financiare ale județului. Consilierii județeni ai P.S.D. Sălaj doresc dezvoltarea Sălajului dar nu cu orice preț! Îngrijorarea noastră manifestată în ședință nu a fost deloc pe placul <conducatorului suprem> care, în loc de clarificări, a intervenit constant peste vorbitori cu pledoarii demagogice în care laitmotivul au fost acuzații de tipul ,<Nu doriti dezvoltarea Sălajului?>, <Voi cum ați făcut?>etc. Acest mod de a face politică (pentru că administrație nu putem spune că e) demonstrază autosuficiență și vanitate personală, ambele păguboase dacă ești șeful oricărei instituții publice. Creditele de azi, luate cu o frenezie patologică de actuala conducere a Consiliului Judetean Sălaj <pentru că se dă., ne aduc în memorie o perioadă tristă din istoria recentă a țării când, pe același principiu -<că se poate>- mii de cetățeni luau <credit doar cu buletinul> ajungând executați silit pentru dorința de a trăi, chiar pentru scurt timp, un relativ confort pe care nu și-l permiteau. Comparația cu situația din Sălajul de azi este evidentă. Pentru mângâierea orgoliului unui om de a apărea în filmulețele feisbuciste ce glorifică <mărețele realizări>, prețul plătit în anii următori este prea mare! Ne amintim de vorbele unui mare conducător, care ne spunea în discursul său de la tribuna Parlamentului României că <Nu văd România de azi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri!>”, spun consilierii județeni PSD Sălaj, care au votat împotriva contractării împrumutului.

USR Sălaj: “DA pentru dezvoltare dar fără îndatorarea sălăjenilor din cauza incompetenței guvernului actual”

Consilierii județeni USR Sălaj au încercat o atitudine neutră, adică ar vrea investiții dar nu ar vrea să ne împrumutăm, așteptând din partea conducerii județului “variante alternative”.

“În referatul de specialitate se specifica faptul că <aceste proiecte trebuie finalizate până la data de 31 decembrie 2023 iar ca justificare pentru aceste împrumuturi se invocă <lipsa de resurse financiare pentru asigurarea finanțării cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor>. Întrebarea firească este cum de s-a ajuns în situația ca, la mai puțin de 2 luni de la termenul limită, să ne trezim că nu avem banii necesari pentru finanțarea cheltuielilor? Consiliul Județean Sălaj mai are de primit, din informațiile mele, de la Guvern, sume de bani, deconturi, în valoare de circa 20.000.000 lei, exact suma cu care Consiliul Județean vrea să se împrumute. Dar Guvernul nu a trimis către județul Sălaj aceste sume. Acesta este și motivul pentru care ne-am opus acordării împrumutului care ar îndatora județul pe ani de zile doar din cauza incompetenței unui guvern care nu e în stare să administreze România. În prezent, Județul Sălaj mai are de achitat credite contractate, printre acestea aflându-se un credit în valoare de 65 milioane lei, și un altul, contractat pe parcursul acestui an de 7,5 milioane lei. Adăugând împrumutul de azi, creditele luate doar în ultimii doi ani se ridică la aproape 100.000.000, respectiv 20.000.000 euro. Chiar dacă nu se atinge nivelul maxim de îndatorare bugetară permis de Legea 273/2006 privind finanțele publice locale, am solicitat lămuriri despre gradul de îndatorare al județului. Pe lângă faptul că îndatorăm sălăjenii pe următorii ani până la finalizarea rambursărilor, Consiliul Județean Sălaj se va afla în imposibilitatea de plată în cazul în care apar nevoi urgente de finanțare. Atât preocuparea noastră cât și a Consiliului Județean, a autorităților locale, și aici fac apel și la Primăria Municipiului Zalău și la primăriile din județ, ar trebui să fie de a obține fonduri de investiții, de a atrage investitori și mai puțin să <stea cu mâna întinsă> sau cu gândul la împrumuturi pentru care vom plăti dobânzi ani buni și care restrâng, destul de mult, capacitatea de îndatorare a administrației. Rolul lor este să găsească soluții alternative. Suntem cu toții de acord că, pentru a dezvolta județul, este nevoie de bani. Am susținut și susținem dezvoltarea județului, inclusiv prin intermediul creditelor, în unele situații, dar, în contextul socio-economic actual, credem că e nevoie de multă înțelepciune pentru chibzuirea banului public. Din motivele invocate mai sus, am votat cu abținere la acest proiect de hotărâre a CJ Sălaj. Guvernul PSD-PNL a cheltuit toți banii pe pensii speciale și angajări de pile la stat și obligă acum și autoritățile locale să îndatoreze generațiile următoare. Ca reprezentant al sălăjenilor nu pot să fiu de acord cu acest lucru”, spune, din partea consilierilor județeni USR Sălaj, Nicolae Olar.

Pentru ce ne trebuie banii

Proiectul de hotărâre supus la vot în ședința din 10 noiembrie prevedea contractarea unui împrumut în valoare de 18.640.000 lei, din Trezoreria Statului.

Conducerea județului spune că banii sunt necesari pentru a putea plăti cheltuielile neeligibile asociate proiectelor cu fonduri europene care trebuie terminate până la sfârșitul acestui an.

“În cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 avem în implementare un număr de opt proiecte, care trebuie finalizate până la data de 31 decembrie 2023. Conform contractelor de finanțare, aceste proiecte includ și cheltuieli neeligibile, aprobate prin Hotărârile Consiliului Județean Sălaj aferente fiecărui proiect. Aceste cheltuieli neeligibile au fost influențate pe parcursul derulării proiectelor atât de creșterea neașteptat de mare a prețurilor la materialele de construcții, precum și din cauza necesității adaptării proiectelor la noile cerințe legislative și la situațiile întâlnite în teren. Având în vedere lipsa de resurse financiare pentru asigurarea finanţării cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor, precum şi faptul că întârzierea plăților ar conduce la majorări şi penalităţi de întârziere datorate operatorilor economici care execută lucrările, este oportun contractarea acestui împrumut pentru finalizarea acestor proiecte de investiții s-a propus solicitarea sumei de 18.640.000 lei, sumă care acoperă o parte din valoarea
lucrărilor rămase de executat”, a explicat adminsitrația județeană.

Concret, e nevoie de 200.000 lei pentru Reabilitare şi modernizare drum judeţean DJ108D: Crişeni (DN1H) -Cehu Silvaniei-DJ196; de 5.700.000 lei pentru Extindere, modernizare si dotare UPU-SMURD la Spitalul Județean de Urgență Zalău; de 400.000 lei pentru Reabilitare drum judeţean DJ 191C: Nuşfalău-Crasna-Zalău-Creaca; de 12.000.000 lei pentru Reabilitare și modernizare drum județean DJ 109E: lim. jud. Cluj – Fodora -Rus – Buzaș – Lozna – DN 1H (pod Ciocmani); de 340.000 lei pentru Dotare cu aparatură medicală a Ambulatoriului integrat de specialitate din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău.

Deși consilierii PSD au votat împotrivă și consilierii USR s-au abținut, proiectul de hotărâre a fost adoptat cu votul consilierilor PNL și UDMR din Consiliul Județean Sălaj.

“Povara creditelor nu înseamnă că o să le plătească cetățenii unui județ, le plătește întreaga Românie. Și atunci, haideți să ne împrumutăm și noi, să dezvoltăm județul, să putem aduce plus valoare, să facem și noi bani, aici, în Sălaj. Altfel, vom plăti tot timpul creditele altor comunități care se dezvoltă, pentru că, în bugetul României, județele nu au bugete separate”, spune președintele Consiliului Județean Sălaj. Dinu Iancu-Sălăjanu a făcut această declarație luni, 13 noiembrie, chiar la recepția lucrărilor de reabilitare a drumului județean DJ 109E, investiție unde au fost necesari încă 12.000.000 lei pentru a putea fi terminată.