Ministerul Apararii cere echivalarea valorica a poligonului de la Aghires, desi initial a fost de acord cu echivalarea ca suprafata a terenului.
Ministerul Apararii s-a razgandit in privinta cedarii Poligonului de la Aghires, care impiedica finalizarea centurii municipiului Zalau, sosea care ar trebui sa usureze traficul greu prin ocolirea orasului de pe Meses pana la Hereclean. Desi in intelegerea initiala, Armata era de acord sa cedeze terenul pe care este amplasat poligonul de la Aghires in schimbul unei suprafete echivalente in zona poligonului de la Crasna, acum militarii au revenit si cer si o echivalare valorica a terenului respectiv. Se ajunge astfel la un nou blocaj in negocierile dintre autoritatile locale si Ministerul Apararii, solicitarea Armatei fiind exagerata, in opinia prefectului Alexandru Vegh.
In luna aprilie a acestui an, ministrul Apararii, Gabriel Oprea, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca poligonul Aghires, aflat pe traseul centurii municipiului Zalau, va fi cedat autoritatilor locale „in secunda urmatoare in care acestea vor identifica o alta locatie unde va putea fi amenajat un poligon pentru trageri cu armament greu”. In urma demersurilor facute de prefectul Alexandru Vegh s-a identificat o locatie acceptata si de Armata pentru amplasarea unui poligon pentru armament greu in zona actualului poligon de la Crasna. Ba mai mult, Ministerul si autoritatile locale implicate, respectiv Institutia Prefectului judetului Salaj, primariile din Zalau si din Crasna, au semnat o minuta prin care acceptau schimbul de terenuri. Autoritatile locale chiar s-au obligat sa suporte toate cheltuielile legate cu mutarea poligonului de la Aghires la Crasna, plus dotarea acestuia cu mobilier special pentru trageri cu armament greu. Cu toate acestea, Ministerul a revenit si, inafara de echivalarea ca suprafata, se cere si echivalarea valorica a terenului respectiv. Cererea Armatei este exagerata si pentru ca terenul de la Aghires este in intravilanul municipiului Zalau, in vreme ce terenul de la Crasna este in extravilanul comunei. Daca ar fi sa se echivaleze valoric, atunci ar trebui sa se cedeze jumatate din Crasna catre Ministerul Apararii.
Prefectul cere Ministerului sa revina asupra echivalarii valorice
Prefectul Alexandru Vegh, care era cel mai optimist in cursul acestui an cu privire la rezolvarea problemei poligonului de la Aghires, se declara acum din ce in ce mai pesimist. „Am facut eforturi deosebite, am umblat in judet sa gasim teren care sa satisfaca pretentiile lor. Cand am crezut ca s-a rezolvat, ne spun ca nu mai sunt de acord doar cu echivalarea fizica, vor si echivalarea valorica, de parca Armata s-a transformat in agentie imobiliara”, a declarat ieri prefectul judetului in cadrul unei conferinte de presa. Alexandru Vegh a trimis o adresa catre minister inca din 18 noiembrie in care solicita renuntarea la pretentia valorica, insa n-a primit pana acum niciun raspuns. „Sincer, nu mai stiu ce sa cred, poate anul viitor, cand vor fi alte interese, se va rezolva. Dar, sunt din ce in ce mai pesimist”, mai spune prefectul.
Poligonul de la Aghires, piedica din calea centurii Zalaului
Cea de-a doua etapa de construire a centurii Zalaului este oprita de Ministerul Apararii Nationale care nu vrea sa cedeze Poligonul de la Aghires, aflat pe traseul centurii. Pana acum s-a materializat prima etapa, pe un traseu de 10 kilometri, care porneste din drumul national 1F in zona Valea Mitii si iese langa podul de la intrarea in localitatea Aghires, in acest stadiu drumul fiind aproape inutilizabil. Poligonul Aghires este organizat pe 26 de hectare si este singurul omologat in partea de nord-vest a tarii pentru executarea tragerilor de lupta cu armamentul greu de infanterie si armamentul de pe masinile de lupta, fiind utilizat atat de structurile MApN (unitatile militare din Zalau, Simleu Silvaniei, Oradea, Beius si Satu Mare), cat si de alte structuri ale sistemului national de aparare, ordine publica si siguranta nationala.