Angajații Casei Județene de Pensii Sălaj au protestat, joi dimineața, timp de 30 de minute, nemulțumiți de salariile pe care le încasează. Oamenii spun că sunt plătiți sub nivelul funcționarilor publici din alte instituții deconcentrate și din administrația locală și județeană. În unele cazuri, diferențele salariale ajung chiar și la 3.000 de lei, net. Astfel de proteste au avut loc la 23 de case județene de pensii din țară și, în cazul în care guvernanții nu vor da curs solicitărilor, angajații amenință cu blocarea activității în instituțiile în care lucrează.
Concret, angajații solicită ca personalul caselor teritoriale de pensii să beneficieze, prin asimilare, de aceleași drepturi salariale ca și personalul din cadrul Casei Naționale de Pensii, doar că proiectul de lege care prevede acest lucru a primit aviz negativ din partea Guvernului, iar la Senat a fost respins, urmând să intre și în dezbaterea Camerei Deputaților.
“Analizând salariile celorlalți funcționari publici cu aceeași încadrare, din cadrul altor ministere, se poate observa că în prezent beneficiază de salarii nete cu mult mai mari decât ale celor din Ministerul Muncii – casele teritoriale de pensii, salarii stabilite în baza aceleiași legi, respectiv Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. S-a ajuns la această situatie, respectiv salarii mai mari cu 1.000 lei – 3.000 lei net, pe considerentul că celelalte ministere au obținut prin Hotărâri de Guvern sau Ordin de ministru, asimilarea salariilor la nivel central, de minister sau agenție, după caz (Ministrul Finanțelor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, etc). La nivel local, chiar și cei din adminstrația locala sau județeană au salarii net superioare, în condițiile în care dețin tot calitatea de funcționari publici”, spun angajații Casei Județene de Pensii Sălaj.
Aceștia susțin că salariile lor sunt nemodificate de aproximativ 7 ani.
“Nu dorim decât salarii decente în raport de munca pe care o depunem. Există un sentiment de profundă nemulțumire, generat de salariu nemotivant, creșterea volumului de muncă, imposibilitatea recompensării muncii peste durata programului normal de lucru, practic nerecunoașterea importanței muncii noastre și a nivelului de specializare (dobândit în ani de zile). Discrepanțele majore dintre salariile funcționarilor publici au fost constatate și de către Comisia Europeană, care a atras atenția guvernanților noștri cu privire la necesitatea urgentă de a adopta o nouă lege a salarizării prin care să fie egalizate toate salariile și eliminate decalajele existente în prezent. În consecință, nu solicităm altceva decât egalizarea salariilor cu cele de la nivel central și alinierea cu cele ale funcționarilor publici din alte instituții deconcentrate și din administrația locală și județeană, iar în prezent se poate realiza doar prin adoptarea legii de completare a art. 141 din Legea 263/2010”, adaugă angajații Casei Județene de Pensii Sălaj.