Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor susține sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 17.00, la Casa Memorială ”Iuliu Maniu” de la Bădăcin, la un recital cameral dedicat compozitorului Ciprian Porumbescu, la 170 de ani de la nașterea acestuia. Intrarea este gratuită.

Concertul este inclus în cadrul unui turneu național. Cei doi interpreți vor prezenta publicului din 10 orașe din România, precum și celor care le sunt alături deja de mai bine de trei ani în mediul online, o serie de evenimente care urmăresc influența creației acestui veșnic tânăr compozitor romantic asupra gândirii muzicale din spațiul românesc și transformarea filonului liric atât de caracteristic într-o veritabilă coordonată de marcă a muzicii autohtone.

Sub titlul ”Moștenirea lui Porumbescu” va avea astfel loc un nou turneu de recitaluri înscris în seria Romania Universalis, ajuns deja la a cincea ediție, turneu în cadrul căruia fiecare moment muzical va fi precedat de câte o prelegere-conferință pe tema vieții și activității compozitorului. De asemenea, în fiecare dintre zilele în care vor avea loc evenimentele amintite, pe paginile online ale celor doi artiști și ale partenerilor proiectului va fi lansat câte un videoclip al fiecăreia dintre cele 10 creații muzicale incluse în program. În același timp, proiectul presupune lansarea paginii web www.porumbescu170.ro, un spațiu virtual în care vor fi prezentate ample materiale documentare realizate și structurate de prof. Gabriela Gîrmacea – autoare a numeroase biografii ale unor personalități ale culturii și artei românești.

Proiectul „Moștenirea lui Porumbescu – Romania Universalis ediția a V-a” este organizat de Asociația Culturală Innovarte, cu finanțarea Secretariatului General al Guvernului, în parteneriat cu postul Radio România Muzical, Universitatea Națională de Muzică din București și cu instituțiile care găzduiesc evenimentele incluse în program: Filarmonica de Stat Oradea, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj, Teatrul de Artă Deva, Filarmonica de Stat din Sibiu, Centrul pentru Cultură Arcuș, Școala Gimnazială de Muzică „Victor Karpis” din Giurgiu, Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” din Buzău, Școala Populară de Arte și Meserii „Vespasian Lungu” din Brăila și Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani.