Sotii Cighi din Bocsa au obtinut subventie pentru locuinta cu ajutorul primarului Ioan Barou. Primarul si trei membri ai familiei Cighi sunt inculpati intr-un proces penal.
Procesul in care sunt acuzati penal primarul comunei Bocsa, Ioan Barou si trei dintre membrii familiei Cighi s-a amanat miercuri pana in data de 1 februarie 2012. Judecatorul a dispus amanarea cauzei in urma solicitarii lui Cighi Flore, care a invocat motive medicale.
Dosarul a fost instrumentat de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj care a dispus trimiterea in judecata a patru persoane: primarul comunei Bocsa – Ioan Barou, Flore Cighi – la momentul savarsirii infractiunii fiind secretarul comunei Bocsa, Florin Cighi si Elena Cighi, sot si sotie. Potrivit judecatorului Ramona Ristea, purtatorul de cuvant al instantei, dosarul a fost inregistrat la Judecatoria Zalau in data de 14 octombrie 2011. Cei patru sunt cercetati pentru fals in declaratii care au dus la prejudicierea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului cu 15.000 de euro, ceea ce inseamna 53.446 de lei – la atat a estimat Parchetul valoarea prejudiciului.
In anul 2006, Guvernul a emis o Ordonanta de Urgenta prin care se modifica Legea Locuintelor. Conform acestei Ordonante, statul sprijinea accesul tinerilor la o locuinta proprietate personala prin acordarea unei subventii de la bugetul de stat de 30 la suta din valoarea locuintei construite. Subventia nu putea depasi echivalentul in lei a 15.000 euro, calculat la rata de schimb leu/euro comunicata de Banca Nationala a Romaniei pentru ziua in care s-a incheiat contractul de construire a locuintei. De aceasta prevedere au profitat si sotii Cighi, care au primit de la Ministerul Dezvoltarii suma de 15.000 de euro pentru care s-au angajat sa demoleze o casa veche si sa-si construiasca una noua. Una dintre conditiile pentru a putea beneficia de ajutorul de la stat era ca familia sa nu aiba o alta locuinta in proprietate.
Fals in declaratii care duc la condamnare penala
In procesul care se afla pe rol la Judecatoria Zalau, cei patru inculpati sunt acuzati de fals in declaratii si nu numai. Elena Cighi, acum secretar al comunei Bocsa in locul socrului sau Flore Cighi, este acuzata de fals in declaratii pentru ca a declarat la notariat ca nu poseda o alta locuinta, declaratie pe care a folosit-o in vederea obtinerii subventiei pentru locuinta prin OUG 51 din 2006. De asemenea, este acuzata pentru savarsirea faptei prevazuta de articolul 13, indice 2, din Legea privind combaterea faptelor de coruptie (Legea 78 din 2000) pentru ca l-a ajutat pe primarul Barou Ioan sa-i acorde creditul pentru locuinta prin indeplinirea in mod defectuos a atributiilor de serviciu. Un alt cap de acuzare pe numele Elenei Cighi este prevazut de articolului 17, litera C, din Legea 78 din 2000 care sanctioneaza fapta acesteia de a obtine subventia respectiva in mod abuziv, prin declaratii care nu corespundeau adevarului, cu scopul de a ascunde comiterea infractiunilor pomenite anterior. Florin Cighi, sotul Elenei Cighi (consilier local liberal si directorul scolii din comuna) este acuzat de fals in declaratii si complicitate, pentru ca l-a ajutat pe primarul Ioan Barou sa-i acorde creditul respectiv sotiei sale.
Ioan Barou, primarul comunei Bocsa, este acuzat de indeplinirea in mod defectuos a sarcinilor de serviciu prin aprobarea subventiei pentru locuinta sotilor Cighi, desi stia ca acestia nu indeplineau conditiile legale. De asemenea, Barou mai este acuzat ca a eliberat acte prin care sotii Cighi au facut dovada ca imobilul vechi a fost demolat, in vederea ascunderii infractiunilor savarsite de acestia.
Cel de-al patrulea inculpat, Flore Cighi – fost secretar al comunei la momentul semnarii contractului de subventionare – este acuzat de doua fapte infractionale. Astfel, in calitate de secretar al comunei Bocsa, in mod abuziv a intocmit si vizat pentru legalitate proiectul de hotarare de consiliu local prin care atesta ca fiul si nora sa indeplinesc conditiile pentru obtinerea subventiei de 15.000 de euro. Tot Flore Cighi a semnat acte ce cuprindeau date nereale in vederea ascunderii infractiunilor savarsite de rudele sale si de primarul Ioan Barou.
Pagubitul inca nu si-a exprimat pretentiile finale
Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj a stabilit un prejudiciu de 15.000 de euro pentru Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si in proces a propus audierea a aproximativ 25 de martori. Ministerul Dezvoltarii s-a constituit in parte civila, insa nu si-a exprimat pozitia finala. Potrivit judecatorului Ramona Ristea, la termenul precedent din 16 noiembrie instanta a trimis o adresa catre MDRT prin care s-a comunicat rechizitoriul si posibilitatea angajarii unui reprezentant care sa consulte dosarul la arhiva instantei. Iar acest lucru s-a decis din cauza ca Ministerul Dezvoltarii solicitase anterior dovada neeligibilitatii sotilor Cighi pentru finantarea cu cei 15.000 de euro de care au beneficiat pentru construirea unei locuinte, pe baza OUG 51 din 2006.
Implicatii politice
Unul dintre cei 25 de martori propusi de Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj este si viceprimarul comunei Bocsa, Demien Katalin. Se pare ca de aici i se trage acesteia si schimbarea din functie votata luni in sedinta de consiliu local. Pentru ca inca nu a fost trimisa hotararea la Institutia Prefectului judetului Salaj, inca nu se cunoaste motivarea oficiala atasata la aceasta decizie a CL Bocsa. Astazi este cea de-a cincea zi in care Consiliul Local al comunei Bocsa trebuie sa comunice hotararea pentru a i se verifica legalitatea de catre Prefectura. Termenul legal este de cinci zile lucratoare de la adoptarea ei.