Aproape 900 de elevi salajeni au contactat virusul rubeolic in primul semestru de scoala.
DSP Salaj a dat ordin medicilor sa supravegheze scolile.

Directia de Sanatate Pu-blica (DSP) Salaj a solicitat medicilor de familie si medicilor scolari sa monitorizeze elevii salajeni, sa organizeze actiuni de educatie sanitara in scoli si sa supravegheze timp de 21 de zile focarele de rubeola dupa ce, de la inceputul lunii septembrie si pana ieri, in Salaj s-au inregistrat nu mai putin de 892 de cazuri de imbolnavire cu rubeola. Majoritatea cazurilor de rubeola au fost inregistrate la elevii de liceu. Potri-vit informatiilor primite de la purtatorul de cuvant al DSP Salaj, Mihai Cheseli, elevii afectati de virusul rubeolic in primul semestru de scoala sunt elevii care nu au fost fost vaccinati in cadrul Programului National de Imunizari care era adresat initial doar fetelor de clasa a VIII-a. Epidemia de rubeola ce a tinut „consemnati la domiciliu” sute de elevi salajeni s-a extins foarte repede la inceputul lunii noiembrie cand, in numai o saptamana, numarul imbolnavirilor s-a triplat de la 80 de cazuri, la 250 de cazuri. Conform informatiilor puse la dispozitie de reprezentantul DSP Salaj, in anii trecuti s-au inregistrat doar cazuri sporadice de imbolnavire.
Salajul, locul patru pe tara la rujeola
Pe site-ul Ministerului Sanatatii a fost publicat un comunicat de presa in care se arata ca judetul nostru ocupa al patrulea loc pe tara la numarul imbolnavirilor cu virusul rujeolic, pe parcursul anului in curs inregistrandu-se 341 de cazuri. Singurele judete care ne-au depasit la numarul de imbolnaviri sunt Bihor – 560 de cazuri, Cluj – 462 de cazuri si Maramures – 422 de cazuri. Mihai Cheseli a precizat pentru Graiul Salajului ca, la ora actuala, in evidentele Directiei de Sanatate Publica Salaj sunt inregistrate numai cinci cazuri de rujeola. Ministerul Sanatatii comunica faptul ca s-a inregistrat o crestere a numarului de imbolnaviri de rubeola si rujeola pe intreg teritoriul tarii pentru ca „in toata zona europeana exista o evolutie a numarului cazurilor de rubeola si rujeola” si „se datoreaza absentei vaccinarii la grupele de varsta eligibile, cuprinse in calendarul de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii”, se arata in acelasi comunicat. Reprezentantii Ministerului spun ca anul trecut au fost afectate comunitatile de romi care au copii nevaccinati, iar in 2011 infectia s-a extins si la copiii nevaccinati din unitatile de invatamant.
Cine este vaccinat impotriva bolilor copilariei
Incepand cu anul scolar 2002-2003, vaccinul antirubeolic a fost administrat doar fetelor de clasa a VIII-a, ultima grupa de absolvente a scolii generale fiind imunizata in anul scolar 2007-2008. Din anul 2004, DSP Salaj a inceput vaccinarea ROR (rujeola, oreoion, rubeola) la toti copiii din grupa de varsta 12-15 luni, iar din anul 2005 si la elevii din clasa I.