Viceprimarul comunei Bocsa, Demien Katalin, a fost demis luni la propunerea liberalilor din Consiliul Local, fara ca aceasta hotarare sa fie motivata in vreun fel. Scandalul are la baza neintelegerile mai vechi dintre primarul Ioan Barou si viceprimarul UDMR.
In sedinta de consiliu local a comunei Bocsa de luni s-a propus schimbarea viceprimarului UDMR Demien Katalin. Propunerea a fost facuta de presedintele de sedinta, consilierul liberal Cighi Florin, care a procedat la supunerea la vot fara ca sa aduca argumente in favoarea propunerii. „Am cerut sa imi spuna motivele pentru care sunt schimbata si presedintele de sedinta, domnul Cighi Florin, mi-a zis ca n-au niciun motiv si ca sunt schimbata fara motiv”, ne-a declarat Demien Katalin. Contactat de redactorul Graiul Salajului, primarul Ioan Barou nu a vrut sa comenteze ce s-a intamplat la sedinta de consiliu local si ne spune ca doar Cighi Florin poate sa spuna. Acesta nu a putut fii contactat, iar lideri li-berali salajeni nu stiu nici ei.
O hotarare fara motivare
Orice hotarare de consiliu local trebuie insotita de o motivare care sa aiba la baza prevederile legale, insa singura sugestie care a venit din partea liberalilor a fost ca cei care au votat numirea lui Demien Katalin in functia de viceprimar au dreptul legal de a o si schimba. Radu Capilnasiu, presedintele PNL Salaj, a declarat ca nu stie ce s-a intamplat la Bocsa si nici nu a discutat cu primarul Ioan Barou pentru a afla de ce consilierii alesi pe lista partidului pe care il conduce au luat aceasta decizie. „Probabil consilierii s-au decis pe baza conflictului mai vechi dintre primar si viceprimar. Nu stiu foarte multe, stiu doar ca exista un conflict mai vechi si s-a ajuns la plangeri si procese penale”, ne-a declarat Radu Capilnasiu.
Pe de alta parte, nici prefectul judetului, Alexandru Vegh, nu a putut da mai multe detalii. „Inca nu am primit hotararea de consiliu local, cei de la Bocsa trebuie sa ne-o trimita in cel mult cinci zile de la adoptarea ei. Din cate am inteles, nu exista o motivare la hotarare, insa atata timp cat nu o vad, nu ma pot pronunta”, ne-a declarat Alexandru Vegh. Institutia Prefectului are intre atributii si verificarea legalitatii actelor adoptate de catre consiliile locale din judet si ale celor emise de primari, astfel ca exista posibilitatea ca juristii de la Prefectura sa conteste hotararea consilierilor din Bocsa in contencios administrativ daca se constata ca nu indeplineste prevederile legale.
Viceprimar schimbat cu votul unui consilier demisionat
Schimbarea viceprimarului din Bocsa s-a produs cu ajutorul unui consilier PDL care era deja demisionat la data sedintei de consiliu local. In Consiliul Local Bocsa sunt 13 consilieri, dintre care cate cinci au fost alesi pe listele PNL si UDMR, doi sunt ai PDL-ului si un consilier este de la PSD. Pentru schimbarea viceprimarului era nevoie de o majoritate simpla de sapte consilieri, iar majoritatea constituita in jurul primarului Ioan Barou detine doar sase voturi – ale celor cinci consilieri liberali si al consilierului social-democrat. Desi a fost vot secret, unul dintre consilierii PDL a votat in favoarea schimbarii viceprimarului Demien Katalin. Este vorba despre Ioan Curta care, potrivit presedintelui PDL Salaj, Lucian Bode, nu mai avea calitatea de consilier local la momentul in care s-a decis schimbarea viceprimarului. „In opinia mea, hotararea luata de Consiliul Local Bocsa este ilegala pentru ca a votat Ioan Curta care nu mai avea sprijinul politic al PDL”, a declarat Lucian Bode pentru Graiul Salajului. Potrivit presedintelui PDL, in data de 27 noiembrie a avut loc Consiliul de Coordonare Locala al PDL Bocsa in cadrul caruia membrii de partid s-au plans de activitatea politica a reprezentantului lor in consiliul local, Ioan Curta. Imediat dupa aceasta sedinta, Lucian Bode a discutat situatia cu Ioan Curta si au cazut de acord ca este mai bine pentru partid sa faca un pas in spate si sa lase locul in Consiliul Local Bocsa urmatorului de pe lista de candidati din 2008. Ioan Curta si-a depus demisia din functia de consilier local in data de 2 decembrie, in aceeasi zi PDL transmitand catre Consiliul Local Bocsa o adresa prin care anunta retragerea sprijinului politic pentru acesta si cerea validarea urmatorului nume aflat pe lista de candidati de la alegerile locale din 2008, respectiv Maria Opris. „Adresa noastra a fost inregistrata la Primaria din Bocsa in data de 5 decembrie, cu numarul 3.519. Din punctul nostru de vedere, Ioan Curta a participat la vot in mod ilegal, fara sa aiba calitatea de consilier”, a precizat Lucian Bode. Cu toate acestea, Consiliul Local Bocsa l-a convocat pe demisionatul Ioan Curta si cu ajutorul lui s-a reusit schimbarea viceprimarului Demien Katalin.
UDMR contesta demiterea
UDMR nu este de acord cu ce s-a intamplat la Bocsa in ultima sedinta de consiliu local si cu pierderea postului de viceprimar. Potrivit lui Szilágyi Róbert István, presedintele executiv al UDMR Salaj, formatiunea sa politica o sprijina in continuare pe Demien Katalin pentru functia de viceprimar si se vor face toate demersurile posibile pentru a impiedica schimbarea acesteia din functie. „Este foarte curios ca nimeni nu stie ce s-a intamplat si de ce s-a vrut schimbarea sa din functie. Luni ne-am trezit ca viceprimarul a fost schimbat in comuna Bocsa. Nu se poate asa ceva”, ne-a declarat Szilágyi Róbert István. Presedintele executiv a mai precizat ca UDMR nu va sta cu mainile in san si va contesta prin toate mijloacele legale hotararea luata de CL Bocsa.
Declaratii buclucase la Parchet
Desi nimeni nu da o explicatie oficiala pentru schimbarea din functia de viceprimar a lui Demien Katalin, se pare ca starea conflictuala dintre primarul Ioan Barou, secretarul comunei Elena Cighi si consilierul local Florin Cighi pe de o parte si viceprimarul UDMR pe de alta parte a pornit de la o ancheta penala care a inceput in urma cu cativa ani. Familia Cighi a beneficiat, pe baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 51 din 2006 de o finantare de 15.000 de euro de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) pentru construirea unei locuinte. Pentru realizarea acesteia, Primaria din Bocsa a emis atat autorizare de demolare a unei constructii vechi, cat si autorizatie de constructie pentru o locuinta noua. In urma cercetarilor efectuate de Politie si Parchet, s-a ajuns in instanta la Judecatoria Zalau, intr-un dosar in care familia Cighi si primarul Ioan Barou au calitatea de inculpati pentru fals in declaratii (potrivit articolului 292 din Codul Penal), iar MDRT s-a constituit in parte civila. In cursul cercetarilor, viceprimarul Demien Katalin a dat declaratii la Politie si la Parchet in cursul primaverii acestui an. „Nu stiu daca asta i-a deranjat si i-au determinat sa ma schimbe, dar daca am fost chemata sa dau declaratii, am dat. Inca nu am fost chemata ca martor la proces, dar ma astept sa fiu convocata”, a precizat Demien Katalin, care presupune ca acesta ar fi motivul pentru care s-a dorit schimbarea sa din functie.
Scandal politic cu iz penal la Bocsa
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...