Tot mai multi cetateni din mediul rural vor sa aiba pe langa casa capre. Determinarea, curajul, riscul sunt ale fiecaruia. Dar merita!
Din cauza unor pre-judecati, romanii, mai ales cei din Ardeal nu se prea inghesuiau sa tina pe langa casa o capra. Cresterea caprelor avea izul saraciei. Numai ca lumea se mai schimba si odata cu ea si conceptele. Laptele de vaca este superior celui de vaca sau oaie. Statul acorda drept subventie zece euro pe cap de animal (capra). Caprele au pretentii mai putine la hrana. Sunt doar cateva motive pentru care tot mai multe persoane din mediul rural vor sa-si infiinteze ferme de capre de diferite dimensiuni. Ne-am interesat si in cele de mai jos va oferim cateva informatii, zicem noi, utile. Caprele se cresc pentru lapte, carne, par si piele. Asa ca cel care se apuca de o atfel de afacere trebuie sa fie un manager bun ca sa puna totul in valoare. Cea mai buna rasa de la noi, care produce destul de mult lapte, rezistenta la clima si boli este Alba de banat. Aceasta ajunge, de regula, cu productia pe an cam la 500-550 de litri de lapte. In ultima vreme sunt apreciate Alpina Franceza si Saanen. Specialistii indica, in cazul fermelor de capre, asociarea mai multor crescatori. La capre nu e impusa ca la vaci cota de lapte. Iezii- adesea caprele fata cate doi iezi -se vand bine in prejma pastelui pentru ca au carnea dulce si dietetica. Adaposturile pentru capre trebuie sa fie conform normelor europene , adica sa i se asigure fiecarui animal doi maetri patrati si un volum de aer de 7-8 metri cubi. Daca ferma dumneavoastra include mai mult de o uta de capete de animale, adapostul trebuie sa fie utilat cu aparat de muls, tanc de racire, pasteurizator in placi, vase pentru inchegat branza, ventilatoare etc.
De ce laptele de capra?
Cum spuneam laptele de capra este superior celui de vaca sau de oaie. El are o compozitie bogata in aminoacizi esentiali pentru om, saruri minerale si biostimulatori. Acest lapte este recomandat de medici in bolile pulmonare si in rahitism.