In evidentele Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj sunt inregistrate in prezent 19 persoane infectate cu virusul HIV, insa autoritatile suspecteaza ca numarul real al bolnavilor este mai mare daca se ia in calcul teoria „iceberg-ului” , conform careia fiecare caz depistat „ascunde” alte 15 cazuri nediagnosticate. Statistica DSP este publicata pentru a marca Ziua Mondiala de Lupta Impotriva SIDA, marcata in intreaga lume pe data de 1 decembrie, cu scopul de a atrage atentia asupra uneia dintre cele mai grave boli din istoria omenirii pentru ca SIDA nu se vindeca, nu exista vaccin, iar tratamentul nu asigura decat cresterea calitatii vietii si prelungirea anilor de supravietuire.
Mihai Cheseli, purtatorul de cuvant al DSP Salaj, a comunicat ca primul caz de SIDA la noi in judet a fost diagnosticat in anul 1992, iar primul caz din Romania a fost depistat in anul 1986. Autoritatile din Sanatate estimeaza ca 70 de milioane de oameni din intreaga lume sunt infectati cu virusul HIV/SIDA. Primul pacient al epidemiei a fost depistat in Statele Unite ale Americii in anul 1981, dar specialistii afirma ca in anii @70 existau deja persoane infectate si nedepistate. SIDA a provocat moartea a zeci de milioane de oameni din intreaga lume. Se transmite prin raport sexual , prin sange infectat sau de la gravida la fat. Virusul nu este transmisibil prin intepaturi de insecte sau prin simpla convietuire cu o persoana infectata. (R.Gireada)
19 cazuri de SIDA in Salaj
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...