Un proiect care are drept scop stabilirea vechimii bisericilor de lemn din județ se derulează, în această perioadă, în Sălaj. Prin investigații dendrologice, Asociația ARHAIC vrea să scoată la lumină adevărata valoare de patrimoniu a acestor simboluri ale județului.
“Motivația realizării acestui proiect este aceea că, din perspectiva noastră, este important să cunoaștem cât mai exact vechimea acestor edificii de cult din lemn, pentru a le pricepe mai bine și pentru a surprinde cât mai fidel valoarea lor de patrimoniu, adică importanța lor în înțelegerea societății și culturii unei regiuni, respectiv pentru a pune calitățile lor intrinseci într-un context evolutiv și istoric adecvat. Referindu-se la vechimea construcțiilor de lemn din zona Sălajului, în manuscrisul său din anii `70, Leontin Ghergariu preciza că <datarea construirii bisericilor vechi, și în special a celor de lemn, este extrem de anevoioasă> și că trăsăturile lor stilistice <nu ne ajută la stabilirea vechimii construcțiilor>. E drept, pasionatul cercetător Leontin Ghergariu nu a avut la îndemână o metodă științifică care să-i permină investigarea vârstei unor astfel de construcții. Astfel, în ciuda subiectivității unor astfel de aprecieri de vechime, o serie de informații mai mult sau mai puțin corecte, păstrate doar în memoria comunităților, ce nu au fost întărite prin pisanii, inscripții sau documente istorice, au ajuns să fie considerate drept reale, preluate în practica curentă, unele dintre acestea regăsindu-se chiar și în datările cuprinse în Lista Monumentelor Istorice”, explică inițiatorii proiectului intitulat „Investigații dendrocronologice la biserici de lemn din Sălaj”.
În cursul săptămânilor ce urmează, vor fi făcute publice rezultatele investigațiilor dendrocronologice realizate precum și concluziile care pot fi trase, în urma acestui demers.
Acest proiect cultural este susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură. Parteneri în cadrul acestui program sunt: Episcopia Sălajului, Laboratorul de Biometrie Forestieră, Facultatea de Silvicultură, Universitatea Ștefan cel Mare, Suceava, Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Facultatea de Arhitectură și Urbanism, Universitatea Politehnica Timișoara, Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Transilvania, Asociația Biserici Înlemnite.