Tot ce vrei, la doi lei.Nu mai exista in Zalau cartier sau strada unde sa nu gasesti magazine de haine second hand. Din centru pana la gara, din Bradet pana in Dumbrava, magazinele cu vechituri sunt la tot pasul. Vreo zece pe bulevard, de la Politie pana la autogara, alte cinci, vreo sase in spate la Perla, doua la Fortuna, patru la Astralis, alte sase pe Visinilor, de la Scala pana la spital. Si mai sunt. Multe. “Avem bluze si pantaloni la un leu bucata”, “haine de calitate la cinci lei kilogramul”, scrie mare in vitrinele magazinelor burdusite cu marfa din import. Nu conteaza de unde te imbraci, important e sa iti sada bine, isi spun probabil zalauanii care scotocesc zilnic prin mormanele de haine. Daca esti norocos, cu zece-douazeci de lei iti poti “innoi”garderoba cu haine second hand “de firma” aduse din Olanda, Evetia sau Marea Britanie. Gasesti de toate in magazinele second hand. De la bluze si fuste pana la pantaloni si treninguri, de la ciorapi la chiloti si izmene, de la paltoane sau costume de schi la cizme, de la perdele la covoare, de la perne si plapume la mileuri. Sunt chiar si rochii de mireasa si costume de miri, la preturi de tot rasul. Cu o suta de lei, insurateii care nu se tem de “istoricul” hainelor isi pot cumpara tot trusoul. Macar nu sunt haine care sa fi fost purtate de prea multe ori. Economia este evidenta daca ne gandim ca, noi, aceleasi haine costa in jur de o mie de euro.”Sunt haine de calitate, se comporta bine la spalat, nu ca cele turcesti sau chinezesti pe care le cumperi noi, dar dupa o spalare arata mai rau decat cele luate la mana a doua”, ne spune o vanzatoare dintr-un astfel de magazin, in timp ce indesa in punga unei pensionare o fusta si un palton, ambele cu sapte lei.
In Zalau, pana si singura Casa de Moda a orasului a ajuns sa gazduiasca, intr-o vreme, tot un magazin de haine la mana a doua. Dar pana si business-ul cu haine second are limitele lui. Mai profitabil pare sa fie un local cu “pacanele”.
E coada la vechituri
Clienti sunt cu nemiluita. In orice second hand ai intra, gasesti pe cineva cotrobaind printre hainele inghesuite pe umerase, pe rafturi sau in cosuri neincapatoare pentru volumul mare de marfa. Iar daca nimeresti si intr-o zi in care tocmai au adus “ marfa noua” sau este afisata o reducere semnificativa, de optzeci, nouazeci la suta, clientii umplu magazinul, ca nici nu mai au loc unul de altul. Si daca anii trecuti ma-gazinele cu vechituri erau pitite discret prin spatele vreu-nui bloc, prin vreun garaj sau balcon de la parter, acum le gasim pe tot bulevardul. Unele dintre ele, frumoase si dichisite, cu firma mare, luminoasa la intrare, cu cabina de proba si cu vanzatoare care se plimba galant printre rafturi si te intreaba cu ce iti pot fi de folos. Ce mai, clientul se simte ca intr-un magazin cu pretentii. Este tratat ca pe Champs Elysee si il costa infinit mai putin. Plus ca unele haine se poate sa fi fost cumparate candva, de cei care le-au purtat prima data, chiar de acolo. “Tocmai am primt marfa”, iti spune vanzatoarea, amabila, ca sa stii sa te uiti mai atent, poate gasesti vreun chilipir cu care sa faci impresie cand iesi in lume.
Sunt patroni care au “mirosit” profitul pe care-l aduc magazinele second hand asa ca nu s-au limitat doar la haine. Gasesti la second biciclete, role, carucioare, jucarii, saltele, paturi si cate si mai cate.
Legislatie vaga in privinta comertului cu haine second hand
Singura referire legislativa in acest domeniu este o hotarare de guvern adoptata in anul 2007. Comerciantii trebuie sa aiba un certificat de igiena care sa insoteasca articolele importate, care sa dovedeasca faptul ca acestea au fost curatate si dezinfectate de catre exportator si sa sorteze lunar marfa iar cea foarte uzata sa fie scoasa de la vanzare.
In rest, marfa second-hand are acelasi regim de verificare ca si hainele din magazinele obisnuite. Eticheta trebuie sa fie in limba romana, sa contina compo-zitia fibrelor, temperatura la care se spala si se calca si sa aiba trecut pretul.
Nu doar saracii se imbraca de la second hand
Nu doar oamenii cu bani putini se imbraca de la second hand. Si cei cu “fite” trec pragul acestor magazine si cauta, bineinteles, ceva exclusivist .” Vreau sa stiu daca aveti haine Marks&Spencer, pentru ca eu nu port altceva”, intreaba o domnisoara din pragul unui magazin de second, hotarata sa nici nu intre daca nu isi gaseste brand-ul favorit. Nu putini sunt cei care cauta marci celebre in cosurile cu haine vechi. Nu stie nimeni de unde e cumparata haina si nu e totuna sa strici la shopping cateva milioane sau cativa lei, daca ai noroc. “Daca ati sti cate doamne pline de bani vin si se imbraca de la noi”, ne spune o alta vanzatoare. “Le place ca avem marfa de cali-tate…si haine de blana avem cateodata…si sunt ieftine”, ne explica doamna.
De la aceeasi sursa aflam ca doctori, directori si patroni se imbraca de la second hand.