O vorba izvorata din intelepciunea poporului spune: copiii oamenilor saraci ajung mai departe in viata. Copiii natiunilor sarace sunt in aceeasi situatie: si ei ajung departe, de obicei cu microbuzul si, mai rar, cu avionul, tocmai ca sa scape de saracia de acasa. Saracia te indeamna, ba chiar te obliga sa dai din coate si sa-ti storci mintea ca pe o portocala: cum sa ies de aici? Pai, ia sa vedem: cu munca? Sau cu smecheria? Cele doua atitudini sunt tocmai cele care pastreaza ierarhiile si intre natiuni. Cine cumpara carti si cine cumpara limuzine; asa se face diferenta intre tari si exact asa si intre oameni. Cum sa pastrezi saracia la locul ei? E foarte simplu: ii dai in fiecare zi lustrul cu pamatuful acela stufos al prostiei. Se intampla in administratie, in politica; prostia e o marfa din ce in ce mai frumos ambalata. Din ce in ce mai dorita, chiar de oameni inteligenti. Oare cat mai dureaza pana ce cuvantul prost va deveni un compliment? Putin. Am auzit recent un politician vorbind engleza. Stiu pe altul care care nu intelege economia, dar e sef in domeniu. Pe toti natiunea ii premiaza pentru ca nici ea nu intelege prea bine nevoia de a intelege. De ce, cand putem sa ne relaxam. Ia da nene mai tare muzica, ca nu inteleg ce zice Guta! De fapt, diferenta dintre natiunile sarace si cele bogate este felul dominant in care te imbogatesti. Cand nu pedepsesti hotia, nu doar bugetul statului sufera. Ci si bugetul de incredere al generatiilor tinere: “Asta e tara mea/ Nu vreau sa mai fie ea”. Acum cativa ani , o trupa a lansat un disc ramas de referinta: “Tara te vrea prost”. Acum nici macar nu mai cautam medicamentul. De ce sa faci bine bolnavul, cand oricum si rudele il vor asa. Rudele sarace de acasa.
“Tara te vrea prost”
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...