Valabilitatea polițelor RCA încheiate la Euroins, societate intrată în faliment, se prelungește până în luna decembrie. Guvernul a adoptat, în ședința din 31 august, actul normativ care modifică data la care încetează de drept aceste contracte de asigurare.
În lipsa acestei măsuri, polițele RCA de la Euroins și-ar fi pierdut valabilitatea săptămâna viitoare, în 8 septembrie.
Încetarea de drept în perioada imediat următoare a unui număr foarte mare de contracte de asigurare, îndeosebi de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto RCA ca urmare a deschiderii procedurii de faliment la o societate de asigurare cu cotă ridicată de piață pe segmentul RCA, corelată cu o serie de factori conjucturali, comportamentali și structurali, poate avea efecte negative concretizate în principal în scăderea gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie RCA a parcului național auto, scrie în nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență a Guvernului.
Datele oficiale arată că numărul contractelor de asigurări obligatorii RCA încheiate de Euroins, susceptibile de a fi afectate de încetarea de drept în prima parte a lunii septembrie, este de circa 1,7 milioane de contracte, ceea ce reprezintă circa 17% din întregul parc auto al României. În plus, spun autoritățile, până în prezent s-a înregistrat un număr extrem de redus de cereri privind denunţarea contractelor de asigurare încheiate cu asigurătorul aflat în procedură de faliment.
Guvernanții s-au temut că o bună parte dintre șoferii cu polițe RCA la Euroins nu ăși vor face automat alte contracte de asigurare.
“Riscul scăderii gradului de cuprindere în asigurarea RCA este amplificat, pe de o parte, de contextul economic actual caracterizat de inflație încă ridicată ce generează dificultăți financiare populației și operatorilor economici care au obligația de a încheia asigurarea RCA, situație care este susceptibilă să favorizeze o tendință de amânare a deciziei de încheiere a unor noi contracte RCA cu alte societăți de asigurare care își desfășoară activitatea în România, iar pe de altă parte de faptul că pe piața RCA mai desfășoară activitate de asigurare doar 6 societăți autorizate în România și două sucursale înființate în baza dreptului de stabilire, care vor trebui să absoarbă într-un timp foarte scurt o cerere foarte mare de contracte RCA ca efect al încetării de drept a contractelor încheiate cu societatea în faliment, fapt care poate genera disfuncționalități la nivelul sectorului de asigurări”, consideră Executivul.
Astfel, prin OUG se reglementează faptul că, pentru poliţele de asigurare/reasigurare încheiate de societățile de asigurare/reasigurare aflate în procedură de insolvență în derulare la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, termenele de încetare de drept de 90 de zile, respectiv de 150 de zile se prelungesc cu 90 de zile.
Asta înseamnă, în cazul polițelor RCA încheiate la Euroins, că vor continua să fie valabile până în data de 8 decembrie 2023, în loc de 8 septembrie 2023.
Șoferii pot cere returnarea parțială a primei de asigurare, însă data la care le vor fi returnați banii plătiți la Euroins este incertă.
AICI puteți găsi pașii care trebuie urmați pentru a solicita despăgubirea de la Fondul de Garantare a Asiguraților (F.G.A.), iar AICI pașii care trebuie urmați pentru restituirea primei.
F.G.A. înregistrează și analizează cererile în ordinea primirii acestora. Statusul cererilor de plată poate fi urmărit online pe site-ul F.G.A.