Cadrele didactice risca amenzi usturatoare daca aplica diverse „corectii” elevilor neascultatori. In Salaj exista un singur caz recunoscut oficial de autoritati.
Profesorii care umilesc elevii in timpul orelor sau le aplica diverse forme de agresiune risca sa plateasca amenzi cuprinse intre 1.000 de lei si 2.500 de lei, in cazul in care proiectul legislativ propus de Ministerul Muncii pentru modificarea Legii privind protectia si promovarea drepturilor copilului va fi adoptat de parlamentari. Potrivit aceluiasi proiect de lege, cadrele didactice vor fi sancti-onate cu acelasi cuantum al amenzii mentionat anterior si in cazul in care nu sesizeaza asistenta sociala si protectia copilului atunci cand un elev vine la clasa si prezinta semne de abuz, neglijenta sau ex- ploatare. Pana in prezent, nesesizarea structurilor de asistenta sociala si protectia copilului era considerata doar o abatere disciplinara grava. Constatarea si aplicarea con-traventiilor va fi efectuata de angajati din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (METCS), care au atributii de control si vor fi desemnate special pentru a se ocupa de aceste cazuri, se arata in proiect.
Ioan Abrudan: „Nu este nimic nou”
Inspectorul scolar general, Ioan Abrudan, spune ca aplicarea umilintelor la clasa de catre cadrele didactice este o practica interzisa in urma cu cativa ani in scolile salajene, prin urmare „nu este nimic nou”. Inspectorul general este de parere ca aceste mijloace nu au ce cauta in scoala, indiferent care ar fi motivul aplicarii lor. Abrudan mai afirma ca in momentul de fata nu exista cazuri semnalate de agresiune asupra elevilor sau de alte „corectii” umilitoare aplicate de cadrele didactice salajene.
Totusi, Inspectoratul Scolar Judetean deruleaza o ancheta asupra unui profesor angajat la Scoala Gimnaziala din Aghires, acuzat ca a batut un elev dupa ce acesta din urma l-ar fi injurat. Ancheta a inceput in urma cu cateva luni, iar profesorul preda si acum la scoala. Surse din localitate au relatat ca profesorul se prezinta beat la ore si vor-beste foarte urat cu elevii. Politia nu are competente de a interveni in cazul agresiunii asupra elevilor din partea profesorilor. Plangerile ajung la Inspectoratul Scolar si sunt solutionate de catre persoa-nele desemnate sa ancheteze asemenea incidente.
Profesorii sunt nemultumiti
Cadrele didactice din Salaj nu vad cu ochi buni propu- nerea Ministerului Muncii. Acestia sustin ca, in ultima perioada, au ajuns sa le fie frica de elevi, ba ca i-ar putea filma in timpul orelor, ba ca ar inventa tot felul de povesti pe seama profesorului, iar profesorii risca sa ramana fara un loc de munca. „Nu mi se pare deloc corect. Toate legile sunt acum in favoarea elevului, dar pe noi nu ne apara nimeni. Un coleg de-al meu a ajuns sa faca o comotie cerebrala la ore, atat de rai sunt elevii. Nu spun ca sunt de acord cu bataia, dar vom ajunge sa nu-i putem stapani deloc. Autoritatea nu mai e in mainile noastre, ci in mainile elevilor, care mai inventeaza si tot felul de in-tamplari”, spune A. P., un profesor de liceu. De cealalta parte, parintii spun ca ar fi o masura foarte buna adoptarea acestei legi, pentru ca unii profesori „isi permit foarte multe la ore”. „Nu toti profesorii sunt la fel, dar eu mi-am transferat copilul de la un liceu din Zalau din cauza umilintelor aplicate de un profesor. Tot anul scolar l-a facut prost, l-a tinut numai cu note de doi si trei, iar in toamna nu a vrut sa-l treaca la examenul de corigenta. Totul s-a musamalizat, desi am relatat problema la Inspectoratul Scolar, iar profesorul preda si acum acolo”, spune o mamica ce a dorit sa-i pastram anonimatul.