După șase trimestre consecutive de creștere a anumărului de declarații de faliment înregistrate, Uniunea Europeană a consemnat în perioada aprilie-iunie 2023 cel mai mare număr de falimente din istorie.
În comparație cu perioada pre-pandemică, numărul declarațiilor de falimente a fost mai mare în majoritatea sectoarelor economiei europene.
Serviciile de cazare și alimentație publică au primit o adevărată lovitură din partea pandemiei de coronavirus, din care nu și-au revenit nici în prezent, lucru reflectat de creșterea numărului de falimente în domeniu.
Șase trimestre de creștere consecutivă
Numărul declarațiilor de faliment ale întreprinderilor din UE a crescut pentru al șaselea trimestru consecutiv, în al doilea trimestru al anului 2023.
Comparativ cu trimestrul anterior, numărul falimentelor s-a mărit cu 8,4%, atingând astfel cel mai ridicat nivel de la începutul colectării datelor în 2015, notează Eurostat.
Toate sectoarele economiei au înregistrat creșteri ale numărului de falimente în trimestrul doi al anului în curs, comparativ cu trimestrul anterior.
Serviciile de cazare și alimentație publică (+23,9%), transportul și depozitarea (+15,2%) și educația, sănătatea și activitățile sociale (+10,1%) au fost sectoarele cu cele mai mari creșteri ale numărului de falimente în trimestrul doi din 2023, comparativ cu primele trei luni din 2023.
Comparând al doilea trimestru din 2023 cu primul trimestru din 2023, dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari creșteri ale declarațiilor de faliment au fost observate în Ungaria (+40,8 %), Letonia (+24,8 %) și Estonia (+24,6 %).
Comparație cu perioada pre-pandemică
Comparativ cu trimestrul patru din 2019, ultimul de dinaintea declanșării pandemiei de coronavirus, numărul declarațiilor de faliment în trimestrul doi al anului în curs a fost mai mare în majoritatea sectoarelor economiei.
Cele mai importante creșteri ale numărului de falimente, comparativ cu perioada pre-pandemică, au fost înregistrate în serviciile de cazare și alimentație (+82,5%) și transport și depozitare (+56,7%).
Au existat în schimb, în trimestrul doi din 2023, două sectoare ale economiei în care numărul declarațiilor de faliment a fost mai mic decât în trimestrul patru 2019, anterior pandemiei: industria (-11,5%) și construcțiile (-2,7%).
Înregistrarea de noi întreprinderi
În ceea ce privește înregistrarea de noi întreprinderi, comparativ cu trimestrul anterior, după o creștere de 2% în primul trimestru al anului, acestea au scăzut ușor cu 0,6% în trimestrul II 2023.
În general, începând cu 2023, numărul de înregistrări comerciale a fost mai mare decât în perioada 2015-2022, precizează serviciul statistic al Comisiei Europene.
Comparând al doilea trimestru din 2023 cu primul trimestru din 2023, printre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari scăderi ale înregistrărilor de noi întreprinderi au fost observate în Polonia (-11,3 %), Bulgaria (-9,1 %) și Danemarca (-9%).
Sursa: ziare.com