Cotele defalcate din impozitul pe venitul global – principala sursa de venituri ale administratiilor locale – se vor diminua cu 5,5 la suta din luna decembrie.
Guvernul baga mana in bugetul administratiilor locale si taie primariilor si consiliilor judetene 5,5 la suta din cotele defalcate din impozitul pe venit, incepand cu luna decembrie a acestui an. La un calcul sumar, ar fi vorba de nu mai putin de 420 de milioane de euro care ar fi directionate spre bugetul de stat, bani care pana in aceasta luna au fost folositi de administratiile publice locale. Guvernul motiveaza aceasta decizie prin obligatia de a mentine echilibrul bugetar in 2012, stiut fiind ca odata cu intrarea in vigoare a Legii Educatiei Nationale, o parte din cheltuielile cu gradinitele, scolile si liceele care erau suportate de primarii, acum trebuie asigurate de la Ministerul Educatiei.
Finantele au propus o Ordonanta de Urgenta prin care cotele defalcate din impozitul pe venit transferate de la bugetul de stat la bugetele locale sa se diminueze cu 5,5 procente, de la 77 la suta la 71,5 la suta. Potrivit Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 618 din 18 iulie 2006, cu modificarile si completãrile ulterioare, cotele defalcate din impozitul pe venit se distribuie astfel: 45 la suta catre primarii, 12 la suta catre consiliul judetean si 20 la suta catre Finantele publice. In acest sens, daca se fac modificarile propuse, primariile pierd 4,5 la suta din sume, in vreme ce bugetul consiliilor judetene se diminueaza cu unu la suta. Si nu este singura scadere suferita de bugetele primariilor – la inceputul anului a mai existat o diminuare de trei procente, ceea ce ar duce la un total de 7,5 procente reducere bugetara la capitolul de venituri din cotele defalcate din impozitul pe venit.
“Comentariile sunt de prisos”
Masura loveste cel mai tare in orasele mari si in municipiile resedinta de judet care practic sufera cele mai mari diminuari ale cotei defalcate din impozitul pe venit. In cazul Salajului, municipiul Zalau ar fi cel mai afectat, drept pentru care primarul Radu Capilnasiu spune transant: “comentariile sunt de prisos”. Practic, daca se aplica aceasta diminuare, la un calcul sumar din cele aproape 300 de miliarde de lei vechi cat intra in bugetul local, s-ar pierde aproximativ 15 miliarde de lei vechi. O suma destul de importanta care ar putea crea probleme municipalitatii care are in desfasurare o serie de proiecte majore.
Desi cota care revine Consiliului Judetean se reduce cu doar unu la suta, nici presedintele CJS Tiberiu Marc nu se arata mai fericit. “Orice diminuare de venituri in conditiile in care exista proiecte in derulare pentru care sunt deja semnate contracte poate pune in pericol implementarea acestora. Impozitul pe venitul global este cea mai importanta sursa de venit pentru Consiliul Judetean, iar diminuarea procentelor care ne revin noua poate avea efecte care sa ne puna in dificultate”, apreciaza Tiberiu Marc. Potri-vit informatiilor furnizate de acesta, pana la data de 16 noiembrie in bugetul judetului au intrat 11,7 milioane de lei din aceasta sursa, iar un procent in minus ar insemna scaderea veniturilor cu 117.000 de lei.
Optimism la Simleu
De la Simleu Silvaniei lucrurile nu se vad in culori chiar asa de tragice, dimpotriva. Primarul Septimiu Turcas spune ca orasele mai mici, cum este cazul Simleului, nu vor suporta consecinte negative. In bugetul local al orasului s-au incasat la zi in total aproximativ 4 milioane de lei, iar daca s-ar fi aplicat reducerea de 4,5 la suta, bugetul s-ar fi diminuat cu aproximativ 350.000 de lei. Avandu-se in vedere ca primaria suporta 800.000 de lei cheltuieli cu scolile, bani care ar trebui de acum inainte suportati de Ministerul Educatiei, Septimiu Turcas crede ca administratia locala iese pe plus. Insa numai daca platile per capita din sistemul de educatie se va face corect.
Astfel privite lucrurile, si la Jibou prelu-area cheltuielilor cu sistemul de educatie de catre Guvern ar avantaja bugetul local. Aici, din cota defalcata pe impozitul pe venit pana la data de 31 octombrie s-au incasat la buget aproximativ 2,35 mili-oane de lei, in vreme ce cheltuielile cu scolile din oras depasesc suma de 5 milioane de lei.
Guvernul baga mana in bugetele locale
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...