Producatorii si vanzatorii de tigari nu mai au voie, de astazi, sa comercializeze altfel de tigari decat cele cu capacitate redusa de incendiere.

Tigarile care vor fi comercializate la nivelul Uniunii Europene si, implicit, in Romania, trebuie sa aiba o capacitate redusa de incendiere. Incepand de astazi, tigarile puse in vanzare trebuie obligatoriu sa fie produse cu capacitatea de a se stinge singure. Noile standarde impuse de Uniunea Europeana au ca scop reducerea incidentelor legate de incendierile accidentale, care provoaca numeroase victime, dar si reducerea mediului poluat din interiorul comunitatilor care permit fumatul in locuri publice. Aceasta masura de siguranta este deja practicata in unele tari ale lumii precum SUA, Canada, Australia, dar si in state din interiorul UE. Acum a venit randul tuturor tarilor membre, iar Romania trebuie sa se conformeze.
Oficialii europeni precizeaza ca nu exista tigara sigura si cel mai sigur este sa nu fumezi deloc. “Dar, daca oamenii aleg sa fumeze, noile standarde care urmeaza sa intre pe deplin in vigoare vor obliga companiile de tutun sa produca numai tigari cu capacitate redusa de incendiere si vor proteja, potential, sute de cetateni fata de acest pericol de incendiu”, se arata de la Bruxelles. Cifrele arata ca la nivelul Uniunii au avut loc peste 30.000 de incendii cauzate de tigari, in perioada 2003-2008, iar masura luata va reduce numarul de decese cu 40 la suta prin introducerea tigarilor cu capacitate redusa de incendiere.
Producatorii care nu vor respecta aceasta decizie risca amenzi intre 3.000 de lei si 30.000 de lei, iar distribuitorii pot fi amendati cu sume cuprinse intre 700 si 7.000 de lei. Fabricantii de hartie pentru tigari si-au schimbat productia de hartie in sensul introducerii a doua inele din hartie mai groasa in doua puncte de-a lungul tigarii. Daca tigara este lasata nesupravegheata, tutunul care arde ajunge la unul dintre aceste inele si ar trebui atunci sa se stinga, pentru ca inelul restrange alimentarea cu aer/oxigen.

Aprinsul unei tigari elibereaza 4.000 de toxine

Aprinderea unei tigari elibereaza aproximativ 4.000 de substante toxice, responsabile de aparitia a cel putin 60 de forme de cancer, precum cancer pulmonar sau mamar, dar si a altor conditii medicale severe ca insuficienta cardiaca, boala coronariana sau chiar infarct. Lista substantelor toxice din compozitia unei tigari este lunga si cuprinde nicotina, gudron, monoxid de carbon, benzopiren, benzen, izopren, toluen, naftilamina, nichel, poloniu, plutonium, arsenic, cadmiu, dioxid de carbon, metan, oxid nitric, dioxid de nitrogen, sulfide, alcool metilic, etanol si multe altele.
Cel mai important element continut de tigara este nicotina, cea care creaza si dependenta. Nicotina este un insecticid extrem de puternic si tot atat de nociv pentru sistemul nervos central, continutul a patru tigari (aproximativ 50 mg de nicotina), avand capacitatea de a ucide un om in doar cateva minute, daca ar fi injectata direct in fluxul sanguin. Cu toate acestea, „diluataI in compozitia unei tigari, nicotina ajunge la nivelul creierului in aproximativ 7 secunde, unde stimuleaza celule si blocheaza impulsul nervos.