Straistaru Oxana, din Republica Moldova, a visat sa traiasca in Zalau si visul i s-a indeplinit
In anii 90, Socola a fost oras infratit cu Zalaul.La scoala, profesoara de muzica i-a dat Oxanei o brosura de prezentare a Salajului pe care a citit-o cu interes si a fost impresionata ca undeva, destul de departe, exista o zona in care obiceiurile sunt atat de asemanatoare cu cele din Moldova. Zalaul i-a ramas intiparit in minte timp de mai multi ani. Iar cand sotul sau i-a propus sa viziteze Romania in 1998, a vrut neaparat sa vina la Zalau. “Am stat aici cinci zile in perioada Craciunului si am mers la toate concertele de colinde de la Casa de Cultura si de la biserici. Mi-a placut enorm de mult”, rememoreaza Oxana prima sa vizita in Salaj. “Mesesul era incarcat de chiciura, eram ca intr-un tablou, ca intr-o poveste ruseasca”. Oxana Straistaru are 34 de ani si s-a nascut in micul orasel Drochia din Republica Moldova. Provine dintr-o familie mixta – mama este moldoveanca get-beget, iar tatal -militar rus. |i-a pierdut tatal devreme, la numai opt ani, iar mama sa nu s-a mai casatorit niciodata, si-a dedicat intreaga viata micutei Oxana. Pentru Oxana a facut totul, iar cand a ales sa urmeze muzica a sprijinit-o si a indrumat-o. Oxana Straistaru a urmat cursurile Colegiului Pedagogic din Socola, apoi pedagogie muzicala la Universitatea “Alecu Russo” din Balti, toate studiile ei fiind in limba rusa.
Viata e mai buna la Zalau
A venit aici sperand ca viata va fi mai buna decat in Republica Moldova si nu a fost dezamagita. Cel putin aici vede ca poate sa-i ofere un viitor copilului ei. “In Republica Moldova pleaca toti tinerii, raman acasa doar pensionarii. |i de aici pleaca oamenii, dar nu asa ca acolo”. Ii place foarte mult zona Salajului, iar Mesesul a ramas preferatul ei – obisnuieste sa iasa cu familia si sa vada tot ce se poate din Salaj si din imprejurimi. Nu-i plac insa cersetorii si aurolacii. “Este un baiat care imi cere tot timpul 50 de bani. Odata i-am zis ca nu-i dau si m-a injurat”, spune Oxana. Nici aurolacii nu-i plac – ii vede in fiecare zi cand merge spre scoala si-i ocoleste. Poate pentru ca stie ca viata poate fi foarte grea, plina de lipsuri, insa ea a reusit sa razbeasca prin greutati si sa-si implineasca visele.
Traieste in cel mai frumos oras
La inceputul anilor 2000, situatia economica si sociala din Republica Moldova nu era foarte buna. Sotul Oxanei castiga, ca antrenor, dupa o cariera de sportiv profesionist cu rezultate remarcabile, echivalentul a 10 dolari pe luna, iar Oxana primea mult mai putin ca ajutor social. “Sotul meu a venit cu ideea de a ne muta la Zalau, iar eu n-am putut decat sa ma bucur”, spune Oxana. Din anul 2008 a ajuns sa predea pian la Liceul de Arta “Ioan Sima” din Zalau. Dupa aproape 20 de ani, doua din visele Oxanei s-au indeplinit – traieste in orasul de care s-a indragostit dintr-o brosura si preda pian copiilor.
Vrea sa infrateasca din nou Socola cu Zalaul
Preda pian elevilor de la Liceul de Muzica, se implica in toate proiectele liceului si canta in Camerata Academica Porolissensis. Totusi, vrea mai mult – sa refaca relatiile de infratire dintre Socola si Zalau. “Am vorbit cu viceprimarul de acolo si este de acord. Acum lucram la proiectul de infratire, vrem sa facem un schimb cultural intre Zalau si Socola”, ne-a spus Oxana Straistaru. Deocamdata o ajuta cei de la Liceul de Arta, Centrul de Cultura si Arta Salaj si Episcopia Salajului. |i vrea cu tot dinadinsul ca acest nou vis sa i se implineasca.