Dascalii salajeni vor avea drept simbol un monument de trei metri si jumatate inaltime ce va reprezenta o invatatoare. Cheltuiala de 150 de milioane de lei vechi este suportata din colecta facuta in randul profesorilor si prin sprijinul acordat de Clubul Rotary
Saptamana viitoare, in cadrul Zilelor Invatamantului Salajean, Inspectoratul Scolar Judetean Salaj va dezveli o statuie-simbol a educatiei salajene, inalta de aproximativ 3,5 metri. Monumentul din piatra si bronz, ale carui costuri se ridica la suma de 150 de milioane de lei vechi, este realizat de cadrele didactice si elevii de la Liceul de Arta din Zalau la initiativa inspectorului scolar general Ioan Abrudan. Simbolul invata-mantului salajean va fi o invatatoare ce tine o carte in maini, iar sculptura va fi amplasata in spatiul verde din fata Inspectoratului Scolar Judetean. Inspectorul general, desi a dorit sa faca o surpriza autoritatilor locale realizarea acestui monument, a fost nevoit sa divulge secretul pentru ca vestea a circulat cu repeziciune prin targ. „M-am ambitionat sa realizez acest monument, desi am stiut de la bun inceput ca vor fi numeroase discutii. Toata lumea va zice ca in aceste vremuri negre noi vrem statui. Am vrut doar sa aduc un semn de recunostinta dascalilor din judet, mai ales ca este in joc o suma foarte mica de bani, fiind necesare doar materialele pentru realizarea sculpturii. Manopera nu implica niciun cost, pentru ca este executata de colegii de la Liceul de Arta”, precizeaza Abrudan. Seful invatamantului salajean spune ca monumentul va fi considerat un obiect ce vine in completarea culturii si artei salajene, alaturi de revistele si cartile ce vor fi lansate in saptamana dedicata Zilelor Invatamantului Salajean, dar despre ale caror costuri nu a pomenit nimeni, chiar daca sunt mult mai mari decat costurile monumentului. „Eu sustin ca ne aducem o mare contributie la dezvoltarea culturala din judet. Avem pregatite o serie de carti si reviste care ne-au costat mai mult decat statuia, dar toata lumea s-a legat de statuie. Aceste obiecte vor ramane in urma noastra, nu inspectiile si discutiile de la Inspectorat”, spune Abrudan.
Statuia va fi platita din cheta profesorilor
Pentru realizarea monumentului, Inspectoratul Scolar a cerut sprijinul unitatilor de invatamant din judet sa contribuie cu diverse sume de bani. Angajatii Inspectoratului Scolar au pus la bataie cate 100 de lei de caciula, cheta colectata fiind de 4000 de lei. Asociatia Invatatorilor din Salaj a contribuit cu vreo 700 de lei, iar sumele colectate de la cadrele didactice nu se cunosc inca, termenul de colectare fiind data de 20 noiembrie. Angajatii ISJ recunosc faptul ca nu i-a obligat nimeni sa dea bani, contributia fiind in totalitate benevola. La fel declara si Ioan Abrudan referitor la sumele colectate din unitatile de invatamant. „Nu putem spune ca este un monument realizat de cadrele didactice salajene daca nu contribuie si ele cu bani. Nu este obligatoriu sa se dea bani. Am spus foarte clar ca pot contribui chiar si cu 50 de bani sau un leu. Nu se face un tabel, nu se consemneaza nicaieri cat a dat fiecare. Singurul act care se elibereaza este o chitanta pentru banii primiti, astfel incat sa putem justifica sumele incasate si achitate ulterior. Avem si sprijinul clubului Rotary cu suma de 5000 de lei”, mai spune Ioan Abrudan.
Inspectoratul ridica statuie profesorului salajean
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...