Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a efectuat, în 27 iulie, un diagnostic arheologic în localitatea Stâna, în vederea verificării situației arheologice a unei descoperiri prin teledetecție, realizată în primăvara acestui an de către un localnic, Cosmin Iepurar. Acesta a descoperit fragmente ceramice, oase arse și câteva piese din fier, dar a lăsat la fața locului restul inventarului posibilului mormânt. Diagnosticarea descoperirii a fost realizată cu voluntari.
Cercetarea locului descoperirii a avut ca rezultat identificarea unei gropi în care, acum peste 2000 de ani, au fost îngropate, depuse într-o urnă, oasele incinerate ale unui defunct din secolul 2 înainte de Christos. Totodată, alături de oase au fost descoperite și fibule (broșe) și numeroase elemente de lanțuri din fier care prindeau fibulele între ele, sau erau centuri ornamentale. Din păcate, zona a fost profund afectată de tăierile de păduri din trecut, astfel încât majoritatea pieselor metalice și chiar urna foarte fragmentată au fost împrăștiate pe o suprafață destul de mare.
Descoperirea este importantă pentru că ne oferă informații extrem de prețioase despre comportamentul funerar privind civilii, în cazul de față probabil o femeie, nu doar tratamentul de care beneficiau războinicii acelor vremuri, fie ei celți sau daci, explică reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.