Iuliu Maniu, unul dintre artizanii Marii Uniri, a fost omagiat acasă, la Bădăcin, în cadrul unui eveniment ce a avut loc duminică, 25 iunie, sub egida Consiliului Județean Sălaj, și în organizarea Parohiei Greco-Catolice Bădăcin, Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău și Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

După Sfânta Liturghie de la Biserica Greco-Catolică Bădăcin, un sobor de preoți în frunte cu părintele protopop greco-catolic de Șimleu Silvaniei, Nicolae Bodea, a sfințit Crucea pe care Iuliu Maniu a ridicat-o în 1933, în Dealul Bădăcinului, acolo unde ilustrul om politic se oprea pentru rugăciune ori de câte ori revenea pe plaiurile natale. Crucea a fost restaurată în 2023 – Anul Maniu, la împlinirea a 150 de ani de la nașterea lui Maniu, respectiv 70 de ani de la tragicul său sfârșit în temnița comunistă de la Sighetu Marmației.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Bocșa, Băsești, Bobota și Bădăcin sunt cele patru localități unde s-au născut pentru a înnobila acest tărâm silvan oameni de mare valoare și apărători ai românilor de pretutindeni: Simion Bărnuțiu, George Pop de Băsești, Corneliu Coposu și Iuliu Maniu. Astăzi, ne-am adunat, aici, în Dealul Bădăcinului, mânați de spiritul lui Iuliu Maniu, de valorile și principiile acestui martir al neamului românesc. Ne închinăm cu respect și admirație în fața crucii ridicate de marele om de stat, un simbol al credinței și, totodată, al curajului, demnității și dragostei de neam și țară. Martiriul său a reprezentat piatra de temelie a renașterii poporului român, iar truda sa neobosită a fost, până în ultimul ceas al vieții, pentru a-i reda acestuia demnitatea luptei pentru idealurile sale. La Bădăcin, în Ardeal și în România, lumina pe care Sfinxul a reprezentat-o nu s-a stins și nu se va stinge niciodată, precum în celula 3 de la Sighet”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sfințirea crucii a fost urmată de lansarea volumului “Iuliu Maniu, morală și politică”, scris de Cristian Borz și Ana-Maria Borz, o lucrare valoroasă ce evidențiază momentele cele mai importante ale vieții Sfinxului de la Bădăcin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Evenimentul s-a încheiat cu un moment artistic susținut de Ansamblul folcloric “Datini” al Parohiei “Andrei Mureșanu” din Cluj-Napoca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA