Conduce serviciul postal al Universitatii Carnegie Mellon din New York si este arheolog in Statele Unite ale Americii. Pana acum a fost in Salaj de doua ori si s-a indragostit nebuneste de judetul nostru, unde ar vrea sa traiasca pentru totdeauna daca si-ar gasi un loc de munca. El este Ray Perret, americanul care vine vara la Porolissum pentru a dezgropa istoria uitata a romanilor.
Ray Perret s-a nascut in 17 martie 1962 in Pittsburgh, Pennsylvania. Este licentiat in administratie publica si antropologie si a facut un master in management public la Carnegie Mellon University. Ray are o fiica de 27 de ani care este parasutist in armata Statelor Unite, cantonata in Coreea de Sud. Cariera si-a inceput-o ca lucrator la Serviciul Postal al Statelor Unite si a ajuns sa conduca serviciul postal al Universitatii Carnegie Mellon, unde are in subordine 11 angajati. Arheologia este o pasiune veche, din copilarie, pe care a transformat-o intr-un al doilea loc de munca. „Inca de cand eram mic copil, imi placea arheologia si mama tipa adesea la mine pentru ca faceam multe gropi in curte. Cum eram saraci, cand am absolvit liceul nu mi-am permis sa merg la colegiu pentru a studia. Asa ca mi-am gasit un loc de munca, am inceput sa strang bani si cand mi-am permis am renuntat la job si m-am intors la Universitate sa studiez arheologia”, povesteste Perret.
Salajenii l-au impresionat prin bunatatea lor
Cand a ajuns in Salaj, nu se astepta la nimic. Dar, odata ajuns aici, a realizat ca si-ar dori sa traiasca in Salaj pentru totdeauna. L-au impresionat indeosebi oamenii, bunatatea lor si felul lor deschis de a primi pe straini. „In Moigrad, tipul care lucra la bar, imi stia numele, desi nu mai fusesem niciodata acolo. Oamenii ma invitau in casele lor, la masa, si ma tratau foarte bine. Si oamenii din oras s-au purtat foarte bine, mai ales cand am fost internat in spital”, marturiseste Ray Perret. Prima lui vizita in Salaj ar fi putut fi un dezastru, spitalul devenindu-i casa pentru trei zile dupa ce a facut o toxiinfectie alimentara din cauza ciupercilor.
A facut o pasiune pentru religia dacilor
A auzit prima data de Romania cand era in clasele primare, unde a avut o profesoara de origine romana. „Nu-mi mai amintesc exact numele ei, tin minte doar ca era foarte frumoasa si ne spunea povesti despre tara ei de care ii era foarte dor”, isi aminteste Ray. Atunci a auzit prima data despre comunism si cati oameni au avut de suferit in Romania de pe urma regimului comunist, dar si ca aici oamenii isi cultiva singuri mancarea si totul este natural.
Cand si-a inceput studiile de arheologie la Universitate a facut o serie de cercetari pentru a gasi un sit arhelogic care sa-i ofere posibilitatea sa lucreze efectiv la sapaturi. Atunci a avut de ales intre trei tabere de arheologie din Egipt, Mongolia si cea de la Porolissum, pe care Eric de Sena si Alexandru V. Matei au organizat-o in fiecare vara. Pentru ca vroia neaparat sa participe la sapaturi intr-un sit roman, a ales sa vina la Moigrad, iar aici a facut o pasiune pentru cultura dacica, in special pentru obiceiurile religioase ale dacilor.
In Salaj a ajuns pentru prima data in vara anului 2007, pentru a participa la Porolissum Forum Project, tabara de arheologie de la Moigrad condusa de Eric de Sena si de regretatul Alexandru V. Matei. Cand a ajuns la Porolissum, Alexandru V. Matei l-a intampinat cu „traditionala urare”: „Kiss the bottle!” si astfel Ray Perret a primit botezul tuicii salajene. „Matei a avut o mare influenta asupra vietii mele. L-am iubit si l-am respectat si am vazut cat de multe a facut pentru oameni, in special pentru tinerii din Moigrad si din Salaj. El a iubit cu adevarat Romania si era foarte mandru sa ne povesteasca despre poporul sau”.
Salajul este un loc special, pastrati-l asa!
Despre Salaj crede ca este un loc special care are potential de dezvoltare. Dar daca ar fi primar sau seful judetului ar avea grija ca Salajul sa nu se dezvolte prea repede. „Daca s-ar intampla asta, Salajul ar pierde frumusetea si farmecul care il fac sa fie Salaj! Administratia judetului ar trebui sa aiba grija sa conserve istoria locala si relatiile speciale dintre oameni”, avertizeaza Ray. Pentru ca oamenii de aici il fac sa fie special. „Salajenii sunt frumosi si-n exterior, si in interior. Cand localitatile se dezvolta prea mult si prea repede, locuitorii lor pierd o multime de calitati care ii fac deosebiti, cum ar fi prietenia si generozitatea.
In Salaj viata este mai frumoasa decat in SUA
Ray spune ca nu exista nimic care sa nu-i placa la Salaj si ca, daca si-ar permite financiar, ar alege sa traiasca aici. In mare parte, ar alege Salajul pentru oamenii pe care i-a cunoscut aici si pe care ii iubeste. Dar i-au placut si Muzeul si, mai ales, cluburile de noapte. „Viata de noapte din Salaj este cu mult mai frumoasa decat in oricare mare oras din State”, spune Ray. Americanul recunoaste ca s-a indragostit si de bucataria locala pentru ca alimentele sunt intotdeuna proaspete. „In Statele Unite, mancarea nu e naturala. Ca sa mananci natural, platesti o multime de bani, dar nici atunci nu e proaspata”. Asa ca, cel mai mult ii lipsesc „fresh eggs” (ouale proaspete) si, bineinteles, tuica. Cel mai mult isi doreste sa revina aici vara viitoare, iar pana atunci economiseste bani pentru ca biletele de avion sunt foarte scumpe.