Din semestrul al doilea al acestui an scolar, unitatile de invatamant trebuie sa aplice tehnici de monitorizare a elevilor. Principala metoda este cartela electronica.
Directorii unitatilor de invatamant, impreuna cu Inspectoratul Scolar Judetean si Casa Corpului Didactic, cauta solutii pentru reducerea abandonului scolar si a ratei absenteismului. Una dintre masurile propuse este introducerea cartelelor electronice pentru monitorizarea elevilor la intrarea in scoala. Inspectorul scolar general, Ioan Abrudan, spune ca fiecare unitate de invatamant va avea sistemul propriu de monitorizare incepand cu semestrul al doilea al anului scolar 2011-2012. Exista mai multe metode, printre care se numara cartela electronica sau catalogul electronic. In cazul cartelei electronice, fiecare unitate de invatamant va folosi echipamentele adaptate numarului de elevi, numarul corpurilor din care este alcatuita unitatea, necesitatile scolii. „Problema in sine este absenteismul scolar. Nu vrem sa monitorizam elevii de dragul de a-i monitoriza. Introducerea cartelelor este o masura pe care o aplicam pe langa altele. Intai trebuie sa stabilim cauzele absenteismului, unde este rata cea mai mare a absenteismului, orele de la care se absenteaza cel mai des si apoi sa stabilim tot ce se poate face pentru a se preveni acest fenomen”, a subliniat inspectorul Abrudan. La Inspectoratul Scolar sosesc in permanenta oferte pentru echipamentele de monitorizare, adrese de la alte institutii de invatamant care au aplicat metode de monitorizare, creandu-se astfel o concurenta intre ofertanti pentru gasirea celor mai bune solutii. La Colegiul National „Simion Barnutiu” din Simleul Silvaniei s-a aplicat metoda catalogului electronic. Fiecare parinte poate consulta un catalog electronic ce cuprinde notele elevilor, absentele din acea saptamana. Inspectorul general spune ca fiecare unitate de invatamant va putea opta pentru metodele care-i sunt mai potrivite si care vor da rezultate.
Fiecare scoala informeaza Inspectoratul
Incepand cu luna noiembrie, fiecare unitate de invatamant trebuie sa transmita Inspectoratului Scolar numarul absentelor elevilor, orele de la care se chiuleste cel mai mult. Pe baza acestor informatii, se va realiza o baza statistica cu ajutorul careia se pot lua toate masurile necesare reducerii absenteismului, personalizate pentru fiecare unitate de invatamant. „Numarul mare al absentelor nemotivate in unele unitati de invatamant, numarul mare al absentelor la anumite materii, la anumiti profesori trebuie rezolvat intr-un anumit mod. Dupa ce vom avea aceste date, toti cei implicati vom incerca sa stabilim si masurile”, a precizat Abrudan.
Instruire speciala pentru profesori
Sanda Bulgareanu, directorul Casei Corpului Didactic, a informat ca 27 de cadre didactice sunt incluse momentan intr-un program elaborat de institutia pe care o conduce, de prevenire a abandonului scolar. Grupul tinta in cadrul celor trei sesiuni de formare este alcatuit de cadre didactice care predau in scolile cu risc crescut de abandon scolar. Programul a demarat ieri si face parte din setul de masuri adoptate la nivel judetean de reducere a absenteismului scolar si a abandonului.