In preajma datei de 1 noiembrie mii de oameni depun buchete de flori, aprind lumanari si se roaga in cimitire pentru sufletele celor adormiti.
Slujbele de pomenire a mortilor sau Iluminatiile s-au desfasurat la sfarsitul saptamanii trecute in mai multe localitati din mediul rural al Salajului, unele se tin astazi, altele sambata si duminica. De fapt obiceiul de a-i cinsti pe morti la data de 1 noiembrie sau in preajma acestei date nu dateaza decat de vreo doua decenii in Ardeal. La inceputuri, manifestarea a avut un caracter laic, pur si simplu era curatenia de toamna a mormintelor, in special in cimitirele reformate. Activitatea gospodareasca s-a extins si la cimitirele altor culte asa ca astazi manifestarea are si un pronuntat caracter religios. Preotii mai in varsta sustin ca innoirea mormintelor la crestinii ortodocsi are loc primavara, inainte de Paste, in Joia Mare, „dar nu e rau ca se face o curatenie generala a mormintelor si toamna” spunea preotul Ioan Pop. Cu aceasta ocazie oamenii au posibilitatea sa se reculeaga cateva minute sau ore intregi la mormantul celor dragi unde, de cele mai multe ori, depun buchete sau coroane de flori, aprind lumanari si se roaga pentru sufletele celor adormiti.
Conducerile parohiilor satesti au luat decizia ca in cimitirele de la sate slujbele de pomenire a mortilor sau iluminatiile sa se desfasoare in special in zilele de sambata si duminica, pentru ca cei care locuiesc la orase sa aiba posibilitatea de a se duce la mormintele celor dragi ingropati aici. De pilda in Babeni Iluminatia s-a desfasurat duminica dupa amiaza, cimitirul din localitate fiind plin. Dupa ce preotul Ioan Svab a facut o slujba de pomenire a tuturor celor adormiti, a stropit cu apa sfintita toate mormintele din cimitir. La cimitirul din centrul localitatii Creaca tot duminica dupa amiaza a avut loc slujba de pomenire, dupa care, dand curs solicitantilor, preotul Daniel Blaj a sfintit mormintele la care au fost facute lucrari in ultimul an. Chiar daca Ortelecul este un cartier al Zalaului, la cimitirul din sat, duminica dupa amiaza, zeci de persoane s-au recules in fata mormintelor celor dragi, unde preotul Ioan Gudea a oficiat o slujba de pomenire a tuturor celor adormiti intru Domnul si a sfintit mormintele facute recent. Iluminatiile in cimitirele de la sate vor continua sambata spre seara, in Prodanesti, Borza, Ciglean, de pilda dar si duminica dupa oficierea liturghiilor din biserici.
Iluminatia cu iz de business
Nu stiu daca cei trecuti in lumea celor drepti au fost sensibilizati de prezenta apropiatilor la mormintele lor, dar stiu ca facatorii de lumanari si vanzatorii de flori s-au ales cu ceva hazna cu prilejul pomenirii mortilor. Lumanarile sfintite, recomandate de preoti s-au vandut la pret dublu fata de suratele lor din ceara si seu. In Piata agroalimentara din centrul Zalaului, ieri, pretul ghivecelor cu crizanteme a crescut de cateva ori. Ghiveciul mic, cu o floare, care saptamana trecuta se vinde cu un leu, acum se putea cumpara cu 2,5-3 lei. Coronitele din plastic au ajuns de la 15 lei in urma cu cateva zile la 25 de lei ieri. Coronitele din flori naturale se vindeau si cu 50 de lei bucata. Sub 20 de lei nu gaseai un buchet de crizanteme mai acatarii. Vanzatorii tineau la preturi, iar zecile de cumparatori nu se zgarceau. Cand e vorba de „insufletirea” mormintelor celor dragi nici un efort, fie el chiar financiar, nu-i prea mare.
Azi se cinstesc mortii din Zalau
Iluminatiile in municipiul Zalau vor avea loc astazi cu slujbele oficiate de preotii ortodocsi cu incepere de la ora 14.00, unde se va ridica un parastas pentru pomenirea tuturor mortilor. Si preotii greco-catolici vor fi prezenti in Cimitirul Municipal unde se vor ruga pentru sufletele celor raposati.
Cimitirele prind suflet de Iluminare
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...