Toate statele membre ale UE trebuie sa permita accesul romanilor si bulgarilor pe piata fortei de munca pana la sfarsitul lui 2011, potrivit unei rezolutii adoptate de Parlamentul European in cursul saptamanii trecute. Pornind de la ideea ca nu s-au inregistrat efecte negative in acele state membre care au permis accesul pe piata muncii a fortei de munca din statele membre care au aderat in 2004 si 2007, europarlamentarii au propus liberalizarea pietei muncii in toate statele Comunitatii pentru romani si bulgari. Cifrele oficiale arata ca muncitorii din estul Europei nu au generat somaj si nu au pus presiune pe sistemele de protectie sociala. Dimpotriva, influxul a adus crestere economica in tarile de destinatie, evaluat la unu la suta din PIB, asa cum arata Bruxelles-ul. Conform Tratatului de Aderare a Romaniei la UE, vechile state membre pot aplica masuri restrictive tranzitorii privind accesul pe piata muncii al cetatenilor noilor state membre, in trei etape temporale, de la data aderarii. Aceste restrictii vor expira complet la 1 ianuarie 2014. Inca mai aplica restrictii totale sau partiale privind accesul lucratorilor romani si bulgari pe pietele fortei de munca in Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Marea Britanie si Olanda. Si Italia mai mentine restrictii pentru romani, dar cu un regim mult mai lejer decat in celelalte state.
Liber pentru romanii care vor sa munceasca in UE
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...