Directia de Sanatate Publica a confirmat 80 de cazuri de imbolnavire, dar spune ca nu este epidemie, ci „clustere” de rubeola.
In ultimele saptamani, zeci de elevi ai unitatilor de invatamant din Zalau se confrunta cu o problema medicala – rubeola. Pana in prezent, au fost inregistrate si confirmate de catre Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj 80 de cazuri de imbolnavire cu virusul rubeolic numai in municipiul Zalau, insa exista suspiciuni de imbolnavire si in alte unitati de invatamant din judet. Purtatorul de cuvant al DSP Salaj, Mihai Cheseli, a comunicat ca, in cazul unitatilor de invatamant din Zalau, nu este vorba de o epidemie de rubeola, ci de cazuri izolate de imbolnavire, minim trei elevi intr-o unitate. „In cateva unitati de invatamant din municipiul Zalau exista clustere de rubeola. Este vorba de elevii si studentii care nu au intrat in Programul National de Imunizari, care, initial, era adresat doar fetelor din clasa a VIII-a”, a precizat reprezentantul DSP Salaj. Primele imbolnaviri au fost inregistrate in luna septembrie, fiind vorba de manifestari usoare si medii ale virusului rubeolic. Elevii au fost izolati la domiciliu pentru a nu transmite virusul, cu recomandarea de a mentine o igiena corespunzatoare a mucoaselor si tegumentelor, iar in perioada eruptiva sa opteze pentru o alimentatie usoara. Mihai Cheseli spune ca suspiciunile de imbolnavire cu virusul rubeolic in alte unitati de invatamant din judet nu pot fi confirmate deocamdata, deoarece probele sunt inca in lucru.
Rubeola poate fi periculoasa
Virusul rubeolic poate avea consecinte grave asupra sanatatii fatului, daca femeia gravida contacteaza aceasta boala. Daca virusul este contactat in primul trimestru de sarcina, poate cauza malformatii cardiace, auditive si oculare copilului. In unele cazuri, singura manifestare a bolii poate fi inflamarea ganglionilor si poate sa dureze de la cateva saptamani, pana la cateva luni. Din datele puse la dispozitie de Directia de Sanatate Publica reiese ca judetul nostru a fost ferit in ultimii 10 ani de o epidemie de rubeola. Acest fenomen a putut fi evitat prin vaccinarea tuturor copiilor cu varsta cuprinsa intre 12 luni si 15 luni cu vaccin impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei, incepand din anul 2004. Din anul 2005, acest tip de vaccin a fost introdus si pentru copiii de clasa I.