Lucrările de pietonizare a străzii Unirii, precum și cele de reabilitare și reamenajare a centrului municipiului Zalău avansează vizibil.
Se lucrează în fața Bibliotecii Județene, în fața Instituției Prefectului, pe platoul de marmură, în zona cuprinsă între Hotel Porolissum și clădirea Primăriei Zalău. Referitor la aceasta din urmă, spațiul arată considerabil mai mare și mai aerisit. Zona este deja pavată și urmează a se amplasa mobilier stradal și a se planta, pe alocuri, arbuști ornamentali.
Ideea de a include o parte din curtea Colegiului Național Silvania în acest peisaj creează, și mai mult, senzația de spațiu deschis, larg și potrivit pentru promenadă.
Merită lăudată și ideea de a crea o legătură între Bulevardul Mihai Viteazu și intrarea din spate a Școlii Gimnaziale Simion Bărnuțiu. Și în acest caz, demolarea garajelor din zonă, pavarea și amenajarea unei zone verzi schimbă aspectul vizibil în bine. Intrarea din spatele unității de învățământ este, oricum, extrem de folosită, atât dimineața, când sunt aduși copiii la școală, cât și după amiaza, la plecare. Astfel, era păcat ca această bucată din zona centrală să nu fie scoasă din ponoseală.
Și totuși, ceva e urât
Aruncând o privire asupra arealului intrat în reabilitare, nu putem trece cu vederea clădirile care, să o spunem drept, vor umbri frumusețea peisajului, dacă nu vor și și ele puse la punct. Avem, ca să le luăm pe rând, o clădire a Consiliului Județean frumoasă, îngrijită și bine pusă în valoare. Instituția Prefectului arată și ea impecabil, fiind proaspăt modernizată. Hotel Porolissum va fi reabilitat și el de noii proprietari, băncile comerciale din zonă țin pasul și sunt și ele în plin proces de reabilitare, fosta “clădire albastră” este deja reabilitată, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău are o clădire și o curte frumoasă, clădirea CNS Zalău și sediul Primăriei arată, și ele, onorabil.
Fosta clădire Asirom, cumpărată de curând de Consiliul Județean Sălaj, va fi complet reabilitată și modernizată.
Rămâne imobilul situat vizavi de curtea Școlii “Simion Bărnuțiu”. Garajele demolate au lăsat la vedere pereți scorojiți și nezugrăviți de prea multă vreme. Ar fi păcat ca această clădire să fie lăsată de izbeliște.
Imobilul se află în proprietate privată, astfel că municipalitatea nu se poate apuca să îl renoveze. Dar ar putea, de exemplu, să le ceară proprietarilor să țină pasul cu întreg procesul de înfrumusețare a zonei.
Proiectul administrației municipale privind reamenajarea zonei centrale a Zalăului și pietonizarea străzii Unirii ajunge la costuri de aproape 25 de milioane de lei, fiind finanțat din bani europeni.
Acesta include modernizarea zonei cuprinse între Instituţia Prefectului Judeţului Sălaj şi Casa de Cultură a Sindicatelor (Piaţa 1 Decembrie 1918), continuându-se pe strada Unirii spre Primăria Municipiului Zalău şi Clădirea Transilvania (Piaţa luliu Maniu), modernizarea Pieței 1 Decembrie 1918 și Pieței luliu Maniu, legătura pietonală între strada Unirii şi Bulevardul Mihai Viteazu, din dreptul fostei clădiri Asirom, pe lângă intrarea din spate a Şcolii Gimnaziale “Simion Bămuţiu”, reabilitarea actualului pasaj pietonal din centru, amenajarea accesului la Colegiul Național ”Silvania”.
Reprezentanții Primăriei Zalău au inspectat, zilele trecute, lucrările din zonă și spun că acestea vor fi finalizate în a doua parte a anului.
La rectificarea bugetului din 27.04.2023, chipurile ca este nevoie de bani pentru aceste lucrari, Primaria Zalau a marit salariile consistent la direcori, sefi de serviciu etc. Ciunt nu raspunde la telefon daca i se cere sa vorbeasca despre acest subiect.
Du-te intr-o audienta la Oradea si intreaba cum sa faci sa fie bine, primarule! Mai intreaba acolo daca oradenii sunt mintiti asa cum se face pe-aici, apropo de salarii marite pe sustache!
fa banda de preselectie bradet ca dale aveti vreme sa puneti,stai 1 ora ambuteiaj zilnic la sindi
“Complet transformat in bine”… Poate pentru amatorii de betoane si piatra cubica, in niciun caz pentru iubitorii de verdeata. Intr-o lume in care majoritatea autoritatilor locale se dau de ceasul mortii sa identifice solutii pentru a creea spatii de parcare, primaria Zalau le desfiinteaza pe cele existente… Intr-o lume in care se duce o lupta continua pentru a mari suprafetele cu verdeata, primaria Zalau le desfiinteaza si “planteaza” beton si macadam… Se poate observa cat de “frumoasa” este insula din fata DSP-ului, aceasta fiind ca finalizata. Vorba aia, “Foaie verde azbociment, excelent”!