Ultima statistica publicata de AJOFM Salaj arata ca numarul persoanelor care ies din evidente este in crestere, dar foarte putini someri devin angajati.
Problemele economice cu care se confrunta judetul nostru se rasfrang asupra venitu-rilor populatiei si, implicit, asupra nivelului de trai al populatiei. Rata somajului la nivel de judet inregistreaza o usoara crestere fata de trimestrul II al anului, dar ramane mai scazuta fata de primele luni ale anului. Numarul total al somerilor din Salaj ramane destul de mare comparativ cu populatia activa a judetului, iar ponderea cea mai mare este reprezentata de somerii neindemnizati. In plus, lunar ies din evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj aproximativ 910 someri, dar numai 10 la suta dintre acestia sunt incadrati in munca. Principala consecinta a fenomenului este ca numarul populatiei fara niciun venit este in crestere.
Populatie activa putina, numar de someri mare
Rata somajului la nivelul judetului Salaj a fost calculata in functie de numarul populatiei civile active, publicat de Institutul National de Statistica. In anul 2011, populatia activa din Salaj a ajuns la 106 mii persoane, in timp ce in anul 2010 numarul acesteia era cu circa doua mii de persoane mai mare, respectiv 108 mii de persoane. La finele lunii septembrie, rata somajului a ajuns la 5.91 la suta, numarul total al somerilor fiind de 6278 de persoane. Reprezentantii AJOFM spun ca rata somajului, desi destul de ridicata, este mult mai scazuta fata de inceputul anului. In luna ianuarie, rata somajului in Salaj era de 8.2 la suta, in februarie a ajuns la 8.1 la suta, scazand in fiecare luna cate un procent, pana in luna iunie. La mijlocul anului, rata somajului a fost cea mai scazuta din an – de numai 5.7 la suta, urmand apoi sa creasca usor spre sase la suta.
Doar 40 la suta din someri pimesc ajutorul de la stat
In evidentele AJOFM sunt inregistrati ca someri indemnizati un numar de 2.591 de someri, reprezentand doar 41,3 la suta din numarul total al somerilor. Numarul somerilor neindemnizati a ajuns la 3.687 de persoane, reprezentand 58,7 la suta din totalul somerilor. Numarul mare al somerilor neindemnizati se rasfrange asupra puterii de cumparare si a nivelului de trai al familiilor din care provin aceste persoane, tinand cont si de numarul mic al locurilor de munca din ultima perioada. Totodata, analizand ponderea pe sexe a somerilor, cei mai multi someri sunt in randul barbatilor, cu 55,3 la suta, in timp ce femeile reprezinta 44,7 la suta din totalul somerilor.
900 de oameni raman pe drumuri in fiecare luna
Analizand cifrele puse la dispozitie de AJOFM Salaj pentru ultimele trei luni, respectiv iulie, august si septembrie, rezulta o situatie deloc fericita. Lunar, 80 la suta dintre somerii care ies din evidentele AJOFM raman fara loc de munca sau fara niciun venit. In luna iulie, 778 de someri au iesit din evidente, din care numai 123 de persoane au fost incadrate in munca. O luna mai tarziu, din evidentele AJOFM au iesit 799 de someri, din care s-au incadrat in munca doar 148 de someri. In luna septembrie a fost inregistrat cel mai mare numar al celor scosi din evidente – 1154 de someri, din care au fost incadrati in munca numai 155 de persoane. Calculand o medie pe ultimele trei luni, un numar de aproximativ 910 persoane au ramas fara niciun venit., dar nici nu au prelungit cererile pentru ocuparea unui loc de munca.
Se ingroasa randurile salajenilor fara venituri
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...