Consiliul Județean Sălaj acordă, și anul acesta, finanțare pentru repararea clădirilor monument istoric, deținute de persoane fizice sau persoane juridice.

Bugetul propus pentru 2023 este de 600.000 lei, din care 180.000 lei pentru situații de urgență, 360.000 lei pentru lucrări de execuție (valoarea maximă care poate fi alocată pentru un proiect este de 60.000 lei), 60.000 lei pentru documentații tehnice (valoarea maximă care poate fi alocată pentru un proiect este de 10.000 lei). În cazul în care suma destinată pentru documentații tehnice rămâne nealocată sau va fi alocată parțial, aceasta sau diferența, după caz, poate fi relocată pentru lucrări de execuție.

Programul administrației județene urmărește îmbunătățirea calității arhitecturale, structurale și artistice a monumentelor istorice din Sălaj, precum și creșterea numărului de turiști în zonă și îmbunătățirea calității serviciilor turistice.

Metodologia și bugetul propus pentru programul de finanțare ”Protecția monumentelor istorice, de pe
raza administrativ – teritorială a județului Sălaj, aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice de drept privat” vor fi supuse votului consilierilor în ședința din data de 27 aprilie.

Pentru monumente istorice din grupa A, sunt considerate cheltuieli eligibile costuri ale lucrărilor de intervenție asupra monumentelor istorice, executate cu acordul Direcției Județene pentru Cultură Sălaj, care se încadrează în prevederile art. 11 din Legea nr. 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru monumente istorice din grupa B sunt eligibile costuri ale lucrărilor de intervenție asupra monumentelor istorice, respectiv reabilitarea structurală și funcțională a monumentului istoric și reabilitarea componentelor artistice ale monumentului istoric pentru care există autorizație de construire valabilă, lucrări care se încadrează în prevederile art. 11 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, cu modificările și completările ulterioare.

Sunt eligibile, de asemenea, costurile aferente serviciilor de elaborare a documentațiilor tehnice, inclusiv cele de expertizare a monumentelor istorice, pentru ambele categorii de monumente. Conform prevederilor Legii nr. 98/2016 a achizițiilor publice, lucrările de execuție și prestarea serviciilor se efectuează în condiții de transparență.

Data limită pentru depunerea cererilor de finanțare este 30 iunie 2023. Acordarea banilor se poate face numai cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții: persoana fizică sau juridică de drept privat să fie proprietară a unui monument istoric, înscris în Lista monumentelor istorice; starea fizică a monumentului istoric impune cu necesitate desfășurarea unei activități de protejare sau de intervenție; existența unui proiect de specialitate privind protejarea sau intervenția asupra monumentului istoric, la nivel de expertiză tehnică, proiect tehnic cu caiet de sarcini și detalii de execuție, conform legislației în vigoare, ori a unui memoriu tehnic, după caz; declarația pe propria răspundere a proprietarului monumentului istoric, referitoare la faptul că acesta nu dispune de resursele financiare necesare desfășurării activității de protejare sau de intervenție; monumentul istoric să nu constituie obiectul unui litigiu, să nu se afle sub sechestru, să nu fie ipotecat.

Fiecare proprietar din categoria beneficiarilor eligibili poate depune o singură cerere de finanțare.

Imobilele restaurate cu finanțare de la Consiliul Județean nu vor putea fi înstrăinate pentru o perioadă de 10 ani.

În 2022, a fost alocată în acest sens, inițial, suma de 400.000 lei. Au fost depuse 7 solicitări de finanțare și toate au fost declarate eligibile, astfel că fondurile cu această destinație au fost suplimentate. Suma necesară pentru a ajuta toți solicitanții a ajuns la 570.000 lei. Au beneficiat de sprijin financiar anul trecut Protopopiatul Ortodox Zalău, Mănăstirea Sfânta Treime Bic, Parohia Reformată Coșeiu, Parohia Ortodoxă Derșida, Parohia Ortodoxă Română Var (câte 60.000 lei), Parohia Reformată Zăuan (40.000 lei) și Parohia Reformată Sălățig (58.000 lei).