Biserica ortodoxă și greco-catolică îl cinstește astăzi pe Sfântul Pafnuție, cunoscut și ca Pafnuție al Tebaidei. El a fost episcop al provinciei romane Tebaida de Sus, din Egipt, care se întindea în zona orașului Luxor de astăzi. Pafnuție s-a numărat printre cei mai proeminenți participanți la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea (anul 325).
Pafnuție a fost persecutat pentru credința sa creștină, suferind o multilare a genunchiului stâng și pierderea ochiului drept în timpul prigoanelor împotriva creștinilor declanșate de împăratul Maximian (286-305). Ulterior a fost condamnat la muncă silnică într-o mină. După promulgarea Edictului de la Milano de către împăratul Constantin cel Mare, a fost eliberat și a putut să-și continue chemarea sa de a-i creștina pe egiptenii acelor timpuri, ajungând episcop al Tebaidei de Sus.
În anul 325 a luat parte la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea. Se spune că însuși împăratul Constantin cel Mare, cel care convocase acest sinod pentru a tranșa ampla dispută asupra ereziei arianismului, a ținut să-l întâlnească personal pe Pafnuție și l-a onorat sărutând orbita ochiului pierdut de acesta în timpul persecuțiilor la care fusese supus.
Zece ani mai târziu, Sfantul Pafnuție l-a însoțit pe Sfântul Atanasie cel Mare la Primul Sinod de la Tir (335 d.H.).
Nu se cunosc amănunte despre moartea acestui sfânt ierarh.
(sursa: Wikipedia)