Lipsa medicilor se resimte si in mediul rural, nu doar in spitalele salajene. Medicii de familie refuza comunele din cauza asiguratilor putini.
Silinta autoritatilor locale si judetene din Salaj de a asigura tuturor categoriilor de populatie acces facil la asistenta medicala primara este in zadar. Cinci comune din judet care nu au permanent medic de familie. In evidentele Directiei de Sanatate Publica Salaj figureaza comunele Treznea, Lozna, Benesat, Poiana Blenchii si Carastelec, comune ce detin conditii moderne pentru desfasurarea activitatii medicilor de familie, dar sunt refuzate la fiecare oferta. Motivul invocat de medici ar fi numarul foarte mic de asigurati si, implicit, leafa lor ar fi destul de redusa. In ciuda lipsei medicilor, autoritatile locale au investit bani pentru a renova dispensarele comunale cu speranta ca, la un moment dat, medicii vor fi atrasi de mediul rural.
Medicii de familie vin de doua ori pe saptamana
In doua comune din cele cinci ramase fara medic de familie in urma pensionarii fostilor medici, asiguratii sunt inscrisi pe listele medicilor din alte localitati. De exemplu, comuna Treznea are doar 1035 de locuitori, din care majoritatea sunt inscrisi pe listele a doi medici de familie din Mesesenii de Jos, iar asistenta medicala in caz de urgenta este asigurata de o asistenta medicala din satul Bozna. „Nu avem in comuna un medic titular, decat o asistenta pe care o platim din banii Primariei. De doua ori pe saptamana vin doi medici de familie de la Meseseni, pe listele carora sunt inscrisi aproape toti asiguratii din comuna. Am dus tratative cu un medic de familie de prin Moldova, in primavara acestui an. Doamna doctor s-a aratat foarte interesata sa vina la noi in comuna, insa am pierdut legatura cu dansa si nu s-a concretizat nimic. Putem sa oferim si cazare intr-un apartament cu doua camere, iar la dispensar avem conditii moderne: grupuri sanitare interioare, aparaturi moderne, chiar si un pat ginecologic”, a precizat primarul Emanoil Stanciu.
Situatie similara la Benesat, dezastru la Lozna
In Benesat asiguratii s-au impartit intre doi medici de familie de la Cehu, ce vin doua zile pe saptamana la Benesat, si medici de familie din alte comune. „La medicul din Cehu sunt inscrisi aproximativ 400 de asigurati. Restul au ales alti medici de familie, dar in total avem aproape 900 de asigurati in toata comuna”, a precizat primarul Sorin Romocea. Cazurile pacientilor din cele doua comune sunt cat se poate de fericite comparativ cu pacientii din alte comune. La Lozna, spre exemplu, toti asiguratii sunt inscrisi la medicul de familie din Letca. Locuitorii din Valea Loznei au de parcurs aproximativ 10 kilometri pentru o reteta sau pentru o trimitere la specialist. Drumul este mult mai dificil iarna, iar bolnavii apeleaza la intermediari pentru procurarea retetelor sau medicamentelor. Primarul Augustin Sabou ne-a declarat ca in toata comuna Lozna exista sub 600 de asigurati, iar negocierile cu medicii au esuat de fiecare data.
Autoritatile din Sanatate nu pot interveni
La nivelul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj nu se poate face nimic pentru a atrage medicii. Una dintre variantele posibile pe care DSP le poate oferi este ca un medic de familie pensionar sa profeseze in cabinetul propriu de medicina de familie, dar numai cu acordul Colegiului Medicilor. Purtatorul de cuvant al DSP Salaj, Mihai Cheseli, a precizat ca asigurarea unui medic de familie in mediul rural depinde in foarte mare masura autoritatile locale, insa nimeni nu poate obliga un medic sa se stabileasca intr-un anume loc. Numarul de asigurati inscrisi pe lista unui medic de familie nu conditioneaza infiintarea cabinetului individual sau relatia contractuala cu Casa, decat in mediul urban unde numarul minim de asigurati este de 1200, precizeaza Claudiu Barsan, directorul Casei de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj.