Parlamentul European a fost gazda unei expozitii multimedia dedicata cepei de la Pericei la care a participat si Comisarul European Dacian Ciolos.
Ceapa de Pericei a fost vedeta unei expozitii multimedia inaugurate marti seara la sediul Parlamentului European de la Bruxelles. Expozitia „Pericei, Transilvania – Agricultura de Cartea Recordurilor” a fost organizata de europarlamentarul Iuliu Winkler si s-a vernisat in prezenta unei delegatii de noua primari salajeni de la UDMR, printre care si edilul comunei Pericei, Boncidai Csaba.
Ceapa de Pericei, alaturi de vinurile si branzeturile europene
In deschiderea expozitiei, eurodeputatul Iuliu Winkler a apreciat calitatile deosebite ale cepei de Pericei si a declarat ca acest produs specific zonei salajene poate sta oricand alaturi de vinurile si branzeturile recunoscute ale Europei. „Ma bucur ca am putut veni la Bruxelles cu ceapa noastra din Pericei. In aceasta expozitie se poate vedea trecutul nostru, dar si viziunea noastra despre viitor. Cautam locul nostru in Europa cu produsul nostru, cu ceapa, a carei cultivare este o traditie in zona noastra. Noi speram ca prin munca noastra, prin produsul nostru pe care dorim sa-l inregistram ca marca, vom aduce venituri si prosperitate localitatii noastre si familiilor din Pericei. Am adus aici Salajul in fotografie si in gusturile produselor noastre”, a spus primarul Csaba Boncidai la Bruxelles. Si pentru a ilustra ca cei care lauda ceapa de Pericei au dreptate, participantilor la expozitie li s-a oferit sa „deguste” ceapa, servita alaturi de bucate si bauturi traditionale ardelenesti, printre care sunca si carnati, vin si palinca.
Comisarul european pentru Agricultura a vandut ceapa de Pericei la piata
Prezent la inaugurarea expozitiei, Dacian Ciolos – comisar european pentru Agricultura originar din Zalau, a marturisit ca este foarte legat atat de satul Pericei, cat si de ceapa de aici. Dacian Ciolos a vorbit despre copilaria sa, pe care si-a petrecut-o in mare parte la Pericei, deoarece mama si bunicii din partea mamei provin din acest sat. Dacian Ciolos si-a amintit ca in copilarie a lucrat foarte mult cu ceapa si ca a fost cu bunicii sai la piata sa o vanda. „Este o emotie personala sa fiu aici, aceste fotografii fac parte din trecutul meu”, a marturisit Ciolos.
Ceapa de Pericei – marca inregistrata
Potrivit primarului comunei Pericei, Boncidai Csaba, se intentioneaza omologarea cepei ca marca inregistrata. Referitor la acest aspect, comisarul european pentru Agricultura a declarat public ca ii va sprijini pe agricultorii salajeni pentru a obtine indicatia geografica de protejare a cepei din Pericei si i-a incurajat pe acestia sa patrunda pe piata europeana cu produsele lor. „Produsele locale vor fi un element al cresterii competitivitatii agriculturii noastre. In viitor va trebui sa ne concentram pe cantitate, pentru a asigura securitatea alimentara in Europa, dar din ce in ce mai mult, consumatorii europeni sunt interesati de calitatea, specificitatea si originalitatea produselor alimentare. Hrana nu este doar un simplu produs, este un produs emotional. Iar aceste initiative care pun in valoare produsele locale sunt un bun start pentru dezvoltarea locala”, a aratat Dacian Ciolos.
Ceapa de Cartea Recordurilor
Ceapa de la Pericei este deja recunoscuta la nivel international datorita calitatii sale si a gustului special. In urma cu patru ani, in 2007, ceapa de la Pericei a intrat in Cartea Recordurilor, cu ocazia primei editii a Festivalului Cepei satenii de aici impletind o cununa de 45.000 de cepe, care a avut o lungime de 4.518 metri. Tot atunci a fost inaugurat singurul monument din lume dedicat cepei si care are o inaltime de 6 metri.