In PDL se discuta reorganizarea teritoriala pe regiuni istorice, ceea ce ar insemna impartirea Salajului intre Cluj, Maramures si Crisana. Lucian Bode spune ca, personal, nu este de acord cu aceasta varianta.
PDL pregateste ultima oferta de compromis pentru UDMR in privinta reorganizarii administrative a tarii. Daca pana acum in Coalitie se vorbea despre comasarea judetelor, ultimele discutii vizeaza stergerea cu totul a actualelor delimitari administrative si trasarea noilor regiuni de la zero, informeaza gandul.info. Modelul de la care pleaca planul democrat-liberalilor este cel aplicat in Romania in perioada 1960-1968. Conform surselor din conducerea partidului, citate de catre sursa mentionata, pedelistii vor incerca sa impuna o varianta de 12-14 regiuni, pe care doresc sa le contureze plecand de la cele 16 regiuni care alcatuiau harta tarii in anii ‘60. „In cazul in care ar fi pus in practica, planul PDL va duce la inghitirea mai multor judete actuale in noile structuri. Partea de vest a Salajului ar trece in componenta Crisanei, iar cea estica in granitele Clujului. Brasovul ar cuprinde judetele Sibiu si Covasna, in timp ce Bacaul ar primi autoritate asupra Neamtului. S-ar reinfiinta regiunile istorice Banat, Maramures si Oltenia, iar Moldova ar fi impartita in doua regiuni. Discutiile ce privesc trasarea unor noi structuri pornind de la cele existente in anii 60 a fost confirmata si de surse guvernamentale”, sustine autorul articolului. Potrivit hartii prezentate de catre gandul.info, zona Simleu Silvaniei ar urma sa treaca in judetul Crisana, partea de Nord a judetului Salaj – orasul Cehu Silvaniei va fi absorbita de Maramures, iar Zalaul si Jiboul vor face parte din judetul Cluj.
Contactat de reporterul Graiul Salajului, secretarul executiv al PDL, Lucian Bode, spune ca varianta „destramarii judetului Salaj este exclusa”, insa admite ca in interiorul partidului s-a negociat o varianta cu 12 regiuni. „Categoric nu se va intampla asa. Niciun moment nu s-a pus problema ca parti din actualele judete sa fie cuprinse in alte judete, iar eu personal nu as fi de acord cu asa ceva”, a declarat deputatul democrat-liberal. Acesta crede ca „procesul de reorganizare administrativa va duce la modernizarea si descentralizarea Romaniei”. „Cred in nenumaratele avantaje pe care le-am avea intr-o asociere in regiunea de Nord-Vest in care sa faca parte si judetul Cluj”, conchide pedelistul.
Prefectura si Consiliul Judetean se judeca pe referendum
Tribunalul Salaj a judecat ieri procesul in care Prefectura Salaj cere anularea hotararii Consiliului Judetean prin care a fost imputernicit presedintele Tiberiu Marc sa convoace un referendum de consultare a salajenilor in momentul in care Traian Basescu sau PDL va promova ideea desfiintarii celor 41 de judete actuale si crearea a opt super-judete. Magistratii salajeni au decis sa amane pronuntarea in acest caz pentru data de 20 octombrie. Prefectul a cerut anularea hotararii de CJ pentru ca „desfiintarea judetului este o problema de interes national, iar organizarea unui referendum pe aceasta tema nu cade in grija Consiliului Judetean, ci a Presedintelui Romaniei, potrivit articolului 90 din Constitutie si articolul 11 din legea 3/2000”.
Ce spune Comisia Europeana despre reorganizare
In timp ce scena politica din Romania ofera nenumarate variante de reorganizare admnistrativa, Comisia Europeana (CE) a formulat un raspuns cu privire la aceasta tema. Europarlamentarii PNL au intrebat Comisia ce parere are despre intentia autoritatilor de la Bucuresti. Raspunsul CE este unul care ar trebui sa ii puna serios pe ganduri pe cei din Cabinetul Emil Boc. In primul rand CE sustine ca „este la curent cu dezbaterile politice interne din Romania privind procesul de infiintare a unor regiuni, dar nu a primit nicio informatie sau notificare oficiala in acest sens”. In continuare, cei din Comisia Europeana sustin ca „nu se poate face nici o modificare pana in 2014” si ca autoritatile de la Bucuresti „ar trebui sa se preocupe mai degraba de rata extrem de scazuta de absortie a banilor europeni”.
Ce doreste PDL prin reorganizarea teritoriala
Initiativa transformarii judetelor in regiuni urmareste de fapt comasarea alegerilor si retrasarea colegiilor electorale. Aceste obiective fac parte din strategia electorala pe care si-a propus-o PDL pentru alegerile din 2012. Reorganizarea teritoriala ar putea fi un pretext bun ca sa amane alegerile locale in toamna, iar regiunile noi formate ar simplifica si trasarea noilor colegii uninominale in avantajul puterii. Pentru ca aceste lucruri sa se intample, pedelistii au nevoie de sprijinul si votul parla-mentarilor UDMR, care au sustinut public in ultima perioada ca nu sunt de acord cu reorganizarea terito-riala propusa de PDL si nici cu sistemul de vot gandit de democrat-liberali.