Pentru o iernare fara probleme, cantitatea de miere necesara unei familii de albine este de 12-15 kilograme.
Calitatea mierii este foarte importanta, de aceea se evita cea de mana, precum si cea provenita din mulstul strugurilor, deoarece pot provoca diaree pe timpul iernii si pot favoriza aparitia nosemozei, primavara.
Stupinele amplasate in apropierea padurilor pot fi asaltate de viespile care vor incerca sa patrunda in stup si sa fure rezervele de hrana. Dintre acestea cea mai periculoasa este Lupul albinelor care se hraneste chiar cu albinele prinse din zbor.
Pentru a preintampina eventualele neplaceri trebuie sa ne straduim sa avem familii cat mai puternice, iar urdinisul se dimensioneaza corect. De asemenea se pot aplica unele capcane formate din sticle in care se introduc fructe. In gura sticlei se plaseaza un tub prin care viespile patrund in recipient si nu mai pot iesi.
In aceasta perioada tratamentele anivarooa sunt esentiale si se fac cu produsele existente in comert, in farmaciile veterinare, precum si in magazinele apicole. Acestea se aplica potrivit prospectului, astfel incat in momentul in care familiile nu mai au puiet sa fim siguri ca acestea sunt libere de acarieni. Toamna se aleg fagurii inchisi la culoare, pentru a fi reformati, de calitatea acestora depinzand sanatatea familiilor de albine.