Începând de miercuri, 1 februarie, angajatorii pot oferi angajaților abonamente la sala de fitness sau pentru programe de recuperare, deoarece costurile vor fi deductibile.
Aceste cheltuieli vor putea fi deduse în limita a 400 de euro pe an pentru fiecare angajat. Legea 34/2023 a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 12 ianuarie 2023, prevederile ei fiind aplicabile de la 1 februarie.
Potrivit legii, se pot face abonamente pentru angajați doar la operatori cu următoarele coduri CAEN: 9311- Activități ale bazelor sportive, CAEN 9312 – Activități ale cluburilor sportive, CAEN 9313 – Activități ale centrelor de fitness.
Totodată, va exista posibilitatea deducerii contravalorii abonamentelor sportive la stabilirea venitului net anual din activități independente, determinat în sistem real. Aceste costuri se pot deduce, atunci când sunt suportate de angajați, din veniturile salariale brute la determinarea bazei impozabile.
Contravaloarea abonamentelor sportive, suportate de angajatori pentru angajații proprii, poate fi luată în considerare la stabilirea pachetului de beneficii extra-salariale acordate angajatului, care nu sunt supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale, și care cumulat, nu trebuie să depășească 33% din salariul de bază.
„Următoarele venituri cumulate lunar nu reprezintă venit impozabil în înțelesul impozitului pe venit, în limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat sau din solda lunară/salariul lunar acordată/acordat potrivit legii: (…) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, plătite în scopul personal al contribuabilului, indiferent dacă activitatea se desfășoară individual sau într-o formă de asociere, precum și contravaloarea abonamentelor, oferite de același furnizor care acționează în nume propriu sau în calitate de intermediar, ce includ atât servicii medicale, cât și dreptul de a utiliza facilitățile sportive, în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, plătite în scopul personal al contribuabilului, indiferent dacă activitatea se desfășoară individual sau într-o formă de asociere, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană”, se precizează în lege.
Care sunt pachetele de beneficii salariale deductibile
Angajatorii pot să ofere salariaților, pe lângă salariul de bază, o serie de facilități, pentru care nu se plătesc CAS, CASS și nici impozit, în limita unui plafon lunar de cel mult 33% din salariul de bază.
Măsurile sunt prevăzute Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, modificată și completată prin OG nr. 16/2022 și în noua lege, privind abonamenteer la sala de fitness.
Spre exemplu, la un salariu minim de 3.000 de lei, plafonul lunar de cel mult 33% reprezintă 990 de lei. Astfel, salariații pot primi anumite facilități în valoare de maxim 990 de lei, fără impozit pe venit, fără CAS sau CASS.
Intră aici sumele acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă pentru susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea, precum electricitate, încălzire, apă și abonamentul de date, și achiziția mobilierului și a echipamentelor de birou, în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern, în limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile din luna în care persoana fizică desfășoară activitate în regim de telemuncă.
Se încadrează și primele de asigurare voluntară de sănătate, precum și serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajator pentru angajații proprii, astfel încât la nivelul anului să nu se depășească echivalentul în lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoană.
Contribuțiile la un fond de pensii facultative pot fi suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita a 400 euro anual pentru fiecare persoană.