Procentul localitatilor care nu au servicii de salubrizare a scazut de la 93 la suta in 2002 la 15 la suta in 2011.
Doar 15 la suta dintre localitatile salajene nu beneficiaza de serviciul de salubritate pana in acest moment, acestea fiind datele oferite de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Salaj. Potrivit directorului APM Salaj, Aurica Grec, daca in 2002, 93 la suta din localitatile judetului nu aveau semnate contracte cu servicii autorizate de salubrizare, procentul a scazut la 15 la suta in 2011.
Zalaul, campionul gunoaielor
Din cei sapte operatori de salubritate autorizati de APM Salaj sa functioneze la nivelul judetului, cel mai bine sta SC AVE Salaj Ecoserv SRL. Pe langa municipiul Zalau, AVE colecteaza gunoaiele si in Cehu Silvaniei, la care se adauga 26 de comune. Potrivit Emei Bob, reprezentanta SC AVE Salaj Ecoserv SRL, s-au semnat contracte cu autoritatile locale incepand cu 1997, iar termenii contractuali difera in functie de distanta sau numar de locuitori. De asemenea, Ema Bob spune ca preturile pentru serviciu sunt diferite, iar plata se face de catre primarii, cu exceptia municipiului Zalau, unde facturarea se face separat pe fiecare abonat. Ema Bob a specificat ca la nivel de plata pentru populatie exista un tarif fix, fara a se factura in plus, doar la agentii economici incheindu-se contracte cu tarif diferentiat.
Tot municipiul se remarca prin cantitatea mare de deseuri colectate intr-o luna. Lunar, firma de salubrizare colecteaza din Zalau nu mai putin de 1.851,84 tone de deseuri, in vreme ce la Cehu Silvaniei se colecteaza doar 128,48 tone de deseuri lunar. Iar daca luam in calcul cele 26 de comune unde tot AVE este firma care aduna gunoiul, lunar acestea „produc” doar 737,64 de tone de deseuri. Astfel ca Zalaul ramane, intr-un fel, campionul gunoaielor in Salaj.
Depozitam gunoi si-n alte judete
Pe langa AVE, la nivelul judetului mai sunt sase operatori autorizati de catre APM Salaj, potrivit Gizelei Balint, sef serviciu reglementari din cadrul Agentiei Judetene. Astfel, SC Comfrig SRL asigura serviciul de salubrizare in 14 comune, folosind groapa de gunoi de la Jibou pentru depozitare. Tot la Jibou depoziteaza si Salubrisul, firma care se ocupa de salubrizare in Simleu Silvaniei si in alte sase comune din judet. Un alt operator, SC Deiosim SRL, se ocupa de colectarea gunoiului in Gilgau si in Ileanda, iar pentru depozitare foloseste rampa din Satu Mare. Alte cinci comune sunt deservite de catre SC Trans LMG SRL care depoziteaza gunoiul la Alesd (judetul Bihor) si la Criseni, iar SC Hareti Prest SRL colecteaza deseurile din comuna Fildu de Sus si foloseste rampa din Huedin. Un caz aparte il reprezinta orasul Jibou, unde primaria nu a renuntat la propriul serviciu de salubrizare, fiind unul din operatorii locali autorizati de APM Salaj.
Inca doua comune vor avea serviciu de salubrizare
Procentul de 15 la suta al localitatilor care nu au in prezent serviciu de salubritate va scadea in curand, deoarece inca doua comune se afla pe lista de autorizare a APM-ului – este vorba despre comunele Crasna si Pericei care vor fi preluate de SC Salubris SRL, iar comuna Somes Odorhei se afla in curs de obtinere a licentei.
15 la suta dintre localitatile Salajului nu beneficiaza de servicii de salubritate
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...