USL se bazeaza pe o structura de electorat care nu se suprapune cu nicio structura de baza a vreunui alt partid.
O analiza a profilului electoratului diferitelor partide conduce la cateva concluzii surprinzatoare, care contrazic strategiile de imagine bazate pe prezentarea de sondaje care ar indica tendinte specifice in intentia de vot. „Structura de baza a electoratului care opteaza pentru Uniunea Social Liberala nu se suprapune cu nicio structura de baza a vreunui alt partid. Din punct de vedere sociologic, nu exista concurenta pentru electoratul USL. Astfel, electoratul care provine din zona de stanga, respectiv electoratul PSD, nu are alte optiuni viabile. De asemenea, electoratul de dreapta, apartinand PNL, nu are nici el variante electorale mai bune. Nici pentru cei nemultumiti de actuala putere nu exista alternative majore in afara USL, dat fiind ca partidele mici nu pot furniza asemenea alternative reale si nu au forta de coagulare”, se arata intr-o analiza realizata de compania Public Affairs.
Delimitare intre PNL si PDL
Ultimii ani au impus o delimitare clara intre PNL si PDL. Spre deosebire de anul 2008, cand exista un segment de alegatori care isi afirmau favorabilitatea atat fata de PNL, cat si fata de PDL. Fostul electorat al Aliantei DA s-a disipat complet, alegatorii optand fie pentru PNL, fie pentru PDL, fie pentru alte constructii. „Prin urmare, presupunand ca o parte a electoratului PNL nu a agreat de principiu alianta cu PSD, oricum transferul catre PDL si Traian Basescu nu mai este posibil. Dintre potentialii nemultumiti fata de decizia PNL, o parte o vor accepta ca necesara, o alta parte nu vor vota deloc”, sustin realizatorii analizei politice. Avand in vedere toate acestea, eventualele pierderi de electorat de catre USL nu se vor traduce in scaderi semnificative din punct de vedere procentual. Electoratul care paraseste USL merge fie spre zona non-votantilor, fie spre cea a nehotaratilor.
Lucian Bode: „Pe electoratul de stanga se bat USL si UNPR”

Potrivit studiului Public Affairs, din punct de vedere sociologic, PDL are o mare problema, pentru ca „«locomotiva» Basescu nu mai produce voturi si nu exista personalitatea care sa poata prelua capitalul electoral al presedintelui”. Cu toate acestea, presedintele PDL Salaj, Lucian Bode, nu se arata deloc ingrijorat si spune ca „PDL are ca tinta electoratul de dreapta” si nu va avea concurent pe acest segment, „mai ales ca PNL a trecut pe stanga dupa alianta cu PSD”. „Pe electoratul de stanga se vor bate USL si UNPR, insa din fericire pentru noi electoratul de dreapta acopera o plaja mult mai mare decat cel de stanga. In Romania, mai ales in aceste momente, marile probleme sunt categoric de stanga, dar solutiile sunt de dreapta”, afirma deputatul PDL.