Castelele monumente istorice din Salaj se prabusesc
La ultima intalnire a ACoR Salaj, primarii care au castele si conace pe teritoriul comunei lor au primit o provocare din partea Directiei de Cultura si Patrimoniul National Salaj cu privire la castelele si conacele – monumente istorice. „Am lansat ideea catre administratiile publice locale care detin in proprietate castele si conace apartinand Listei de monumente istorice de a incheia un parteneriat cu institutiile abilitate in vederea reabilitarii si a punerii lor in valoare”, a precizat Doina Cocis, seful Directiei de Cultura. Doinca Cocis spune ca primariile pot depune spre finantare la Ministerul Culturii partea de intocmire a pro-iectelor, dar tot trebuie gasite surse de finantare pentru reabilitarea propriu-zisa. Cele 14 castele si conace din judetul nostru sunt in pa-ragina si se afla in diferite stadii de degradare. Potrivit Legii 422 din 2001, primaria, ca proprietar de monument istoric, are obligatia sa asigure paza, integritatea si protectia monumentelor istorice, sa ia masuri pentru prevenirea si stingerea incendiilor, sa asigure efectua-rea lucrarilor de conservare, consolidare, restaurare, reparatii curente si de intretinere a acestora. In caz contrar, proprietarii pot primi sanctiuni care pot ajunge la amenzi cuprinse intre 4.000 si 8.000 de lei. Potrivit Doinei Cocis, nu au fost aplicate pana acum amenzi, pentru ca era de dorit ca aceste sume sa mearga spre intretinerea cladirilor.
Dezastre
Ansamblul castelului Csaky
Castelul Csaky se afla in comuna Almasu, in mijlocul unui frumos parc din localitatea de resedinta a comunei. A fost cladit in perioada dintre anii 1815-1819. In 1815, familia Csaky a inceput construirea conacului, care prin marimea lui si prin dimensiunea mosiei presarate cu cladirile anexe, a devenit cel mai mare conac din tara Calatei. La constructie au inglobat mai multe pietre, unele sculptate, de la Cetatea Almasului. Astazi, cladirile anexe au fost demolate, iar conacul a ajuns intr-o stare jalnica.
Ansamblul castelului Haller
Castelul familiei Haller din Girbou se afla in proprietatea primariei si este la un pas de colaps: au mai ramas in picioare doar cateva ziduri si turnul unei clopotnite. Castelul a fost ridicat in anul 1766 si reprezenta un valoros complex arhitectonic de stil baroc compus din pavilion rezidential, biserica, poarta, fantana si ziduri de aparare.
Ansamblul castelului Banffy
Situat in localitatea Nusfalau, castelul Banffy dateaza din secolul al XVIII – lea. In timp, castelul a fost resedinta a principilor Transilvaniei, Rakoczi Gyorgy si Tokolyi Imre. Acum, castelul Banffy se afla in proprietatea Bisericii Reformate din localitate, iar starea cladirii este mediocra.
Castelul Bay
Castelul a fost construit pe la mijlocul secolului al XIX-lea. Situat chiar in centrul satului Treznea, castelul este legat de familia grofului Bay Ferenc, ce a locuit in el pana in 1944. Dupa venirea comunistilor la putere, castelul a fost sediul CAP-ului din localitate, perioada in care a fost cat de cat intretinut. Dupa 1990 insa, locatia a fost abandonata si lasata in voia sortii. Astazi, ansamblul arhitectural este aproape o ruina, uitat de Primarie in proprietatea caruia este in prezent.
Conacul Zsambory
Conacul Zsambory a fost construit la finele secolului XIX, constructia sa fiind finalizata in 1892, de catre Sombory Lajos. Legenda spune ca groful avea o multime de servitori locali, ce trebaluiau prin cele 14 camere, holuri, beciuri si anexe, pana cand totul a fost pierdut, se pare, de catre grof, la o partida de carti, in favoarea unui anume Saulescu, la vremea respectiva ministru de finante. Proprietatea a fost donata, in anii ‘30, Ministerului Sanatatii si Ocrotirii Sociale. Cladirea a fost o perioada dispensar, cu casa de nasteri, pentru ca, in ultimii ani in care a fost utilizata (1993-1994) sa gazduiasca intr-o aripa dispensarul comunal, iar in alta primaria comunei Zimbor. In prezent este in proprietatea unor persoane private, iar despre starea cladirii se poate spune ca este in precolaps.
Fostul notariat din Ilisua
Cladirea fostului notariat din Ilisua dateaza din secolul XVIII, iar frumusetea sa arhitecturala si valoarea a introdus-o pe lista monumentelor istorice. Astazi, fostul notariat se afla in proprietatea unei persoane fizice care l-a lasat in paragina.
Castelul Joszika
Castelul Joszika este situat in comuna Surduc si a fost construit de familia Joszika, originara de langa Hunedoara, membrii acestei familii contribuind in mod decisiv la ridicarea si aspectul final al conacului. Aici a poposit principele Francisc Rakoczi al II-lea, inainte de batalia de la Jibou si a fost o lunga perioada de timp locuinta romancierului Miklos Josika de Branyicska. In prezent, castelul este in proprietatea unui agromec, iar starea sa generala este foarte slaba.
Ansamblul conacului familiei Morca
Lucrarile la conacul familiei Morca din Hida au inceput in primii ani ai secolului XX si cuprinde conacul propriu-zis, anexele si un parc. Aflat in proprietatea unei persoane private, conacul se afla in prezent intr-o stare foarte slaba, potrivit evaluarii facute de specialistii Directiei de Cultura.
Conacul Sebes
Conacul Sebes se afla situat in localitatea Panic, comuna Hereclean, si a fost construit in anul 1834. Proprietarul din prezent al conacului este Primaria Hereclean, care l-a transformat in camin cultural, de unde si starea mai buna a cladirii in raport cu celelalte monumente din aceeasi lista.
Conacul din Zauan
Conacul din Zauan apartine secolului XIX si este inclus pe Lista monumentelor istorice de interes local. Avand ca proprietar Primaria comunei Ip, conacul din Zauan a avut, poate, cea mai fericita soarta – a fost transformat in dispensar si starea cladirii este foarte buna.
Conacul Hatfaludy
Conacul Hatfaludy din Hida se situeaza in partea stanga a drumului cum se intra in localitate dinspre Huedin. A fost construit in secolul XIX, de familia Hatfaludy pentru fiul lor István. Dupa nationalizare pana in 2001 cladirea devine sediul IAS, iar in urma retrocedarii ajunge la mostenitorii familiei Hatfaludy. De atunci si-a schimbat deja doi proprietari, iar acum este in proprietatea unei persoane juridice. Cu toate acestea, starea conacului Hatfaludy nu este una buna.
Ansamblul castelului Beldy
Castelul Béldy din Jibou, situat intr-o frumoasa padure de stejar, la aproximativ trei kilometri de centrul orasului, a fost construit la inceputul secolului al XX-lea de familia nobiliara Béldy. Castelul este inconjurat de un parc de circa 4,5 hectare. In urma nationalizarii castelul a avut mai multe destinatii: sediul Spitalului raional Jibou, Caminul de batrani Jibou, iar in prezent este Centrul de Integrare prin Terapii Ocupationale, castelul si parcul care il inconjoara reprezentand o locatie deosebita pentru tratarea bolnavilor. Consiliul Judetean Salaj a intrat in posesia castelului, respectiv edificiilor si parcului aferent, in urma unor negocieri cu mostenitorii castelului. Totusi, si aici este nevoie de reabilitarea cladirii, aceasta fiind intr-o stare mediocra de integritate.
Monumente istorice de interes national
Datand din secolul XVIII, fosta resedinta nobiliara a contelui Bethlen Edmund, (sambelan imperial la curtea Austro-Ungariei), castelul se afla intr-o stare avansata de degradare. Este o cladire de patrimoniu de categoria A, insa nu s-a reusit pana acum reabilitarea lui. Inchiriat unei firme din Cluj, aceasta nu a facut nimic la castel inafara de acoperis si nici nu a platit chiria. Dupa trei ani de procese, Primaria Dragu a reusit abia acum sa preia din nou cladirea in administrare.
Ansamblul castelului Wesselenyi
Castelul Wesselényi din Jibou a fost ridicat in secolul al XVIII-lea, in stil baroc, fiind completat in secolul al XIX-lea cu noi elemente. Domeniul castelului gazduia in trecut spectacole de teatru, jocuri pastoresti, intreceri vanatoresti si antrenamente de calarie, urmate de ospete imbelsugate. In perioada regimului comunist, castelul a functionat ca si scoala generala, liceu si internat. Momentan, proprietatea castelului este impartita intre o persoana fizica si Centrul de Cercetari Biologice din Jibou. Cu toate ca aceasta cladire nu a fost lasata in paragina in timp, starea sa este apreciata ca fiind mediocra.