Comasarea alegerilor atrage dupa sine diminuarea semnificativa a mandatelor de ales local sau de parlamentar, iar asocierea primarilor cu parlamentari controversati gen Udrea sau Anastase aduce prejudicii de imagine.
Compania Public Affairs a lansat in aceasta saptamana un studiu cu privire la situatia politica din Romania la momentul actual – „toamna 2011”, dar si previziuni pe baza constatarii evolutiilor principalilor actori politici. Studiul nu se limiteaza doar la interpretarea unor cercetari sociologice, ci merge mult mai departe si prezinta cum s-a schimbat structura electoratului in Romania, care sunt alternativele PDL si, poate cel mai interesant, cum va arata harta electorala dupa alegerile parlamentare pe baza aplicarii diverselor tipuri de sisteme electorale: proportional, majoritar intr-un singur tur sau mixt. Cea mai importanta componenta a studiului este legata de comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, o tema importanta care tine capul de afis in politica romaneasca in ultima vreme. Daca in coalitia de guvernamant se ia decizia ca alegerile sa fie comasate, calculele facute pana acum de partide se vor schimba radical. „Calculele PDL arata ca focalizarea pe primari este de natura a le maximiza rezultatul. Cu toate acestea, succesul acestei strategii prin comasarea alegerilor este incert. Desfasurarea concomitenta a alegerilor locale cu cele parlamentare ar putea crea tocmai efectul contrar, in sensul politizarii intregii campanii si «contaminarii» politice a localelor, benefica pentru opozitie si nefavorabila puterii. Opozitia ar putea profita de acest prilej pentru a face ca si alegerea primarilor sa fie polarizata pe falia putere versus opozitie, ceea ce ar crea un disconfort maxim in zona PDL”, sustin realizatorii studiului.
PDL – marele perdant al comasarii?
Comasarea alegerilor s-ar putea intoarce impotriva PDL. In prim planul competitiei electorale vor intra direct si Crin Antonescu si Victor Ponta, care altfel nu ar fi participat la scrutinul local. In conditiile in care se vor da batalii politice intense, va fi mult mai complicat pentru primarii PDL sa-si stearga apartenenta politica si sa convinga votantii ca alegerea lor nu are nicio legatura cu guvernarea Boc decat daca alegerile ar avea loc separat. Unii primari PDL se bucura de o imagine buna in comunitatile lor, dar punerea lor alaturi de personaje controversate, gen Anastase, Funeriu, Udrea ar putea genera un „transfer” in sens invers, adica sa-si piarda si ei capitalul de incredere.
Politicienii – pusi sa aleaga intre Parlament si administratia locala
A doua problema mai putin sesizata este ingustarea masiva a optiunilor personale prin comasarea alegerilor. Liderii locali si toti cei care vizeaza o functie vor trebui sa aleaga – ori candideaza pentru administratia locala ori pentru parlament. Daca pana acum un lider care esua la locale avea varianta de a candida la parlamentare, acum esecul va fi definitiv. Un exemplu concret este cel al deputatului PDL Lucian Bode. „Masurat” sociologic pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Salaj si propus pentru aceasta candidatura de catre presedintele PDL Simleu, Septimiu Turcas, parlamentarul trebuie sa aleaga intre o candidatura in administratia locala si un loc in Parlament. De sistemul electoral actual a profitat in 2008 deputatul PSD Iuliu Nosa. Dupa ce a pierdut batalia cu Radu Capilnasiu pentru functia de primar al Zalaului, social-democratul a candidat pe Colegiul Jibou si a obtinut un loc de deputat. „Cu toate acestea, chiar in scenariul in care tot instrumentarul legislativ si electoral pregatit de putere va fi pus in miscare – comasarea alegerilor, vot prin corespondenta, scrutin uninominal majoritar, tentativele de cumparare a electoratului – este in continuare dificil de crezut, tinand cont de experienta sistemului politic romanesc, si de tabloul actual al optiunilor ca perpetuarea PDL la putere va fi posibila”, este concluzia studiului realizat de Public Affairs.