In locul primei de Pasti, dascalii s-ar putea alege cu o reducere salariala de aproximativ 300 de lei pe luna. Masura este prevazuta intr-o ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara, propusa de Ministerul Finantelor pentru sedinta de guvern din aceasta saptamana, si este o consecinta a acordului incheiat cu FMI, ce prevede reducerea cu 5% a cheltuielilor de personal din sistemul bugetar.
In Salaj, fondul de salarii va fi redus cu peste 11 milioane de lei
Potrivit informatiilor primite de la Eusebiu Lehene, presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant (LSI) Salaj, reducerea propusa pentru Educatie se ridica la 811 milioane de lei (la nivel national), ceea ce inseamna o diminuare cu 8% a fondului de salarii. Pentru Salaj, este prevazuta o reducere cu 11, 615 milioane a sumei alocate pentru lefurile celor aproximativ 4.700 de lucratori din invatamant. Asta inseamna ca fiecare angajat din invatamantul salajean va castiga, in medie, in acest an, mai putin cu 2.471 de lei. Raportat la numarul lunilor ramase (opt, FMI dispunand operarea acestei reduceri pana cel tarziu la inceputul lunii mai), rezulta ca de luna viitoare, salariile se vor diminua cu aproximativ 300 de lei (brut).
Greva, dorita de majoritatea dascalilor
Dupa cum era de asteptat, sindicalistii din Educatie se opun cu vehementa acestei masuri, ajutati fiind si de conducerea ministerului de resort, care a si obtinut o amanare a adoptarii ordonantei de urgenta privind aceasta rectificare. “Chiar in acest moment au loc discutii pe aceasta tema” – ne-a declarat, ieri, Eusebiu Lehene, care a precizat ca sindicalistii nu pot fi de acord nici cu diminuarea salariilor (mai ales ca ea ar veni la putin timp dupa ce dascalilor li s-a refuzat majorarea cu 50% prevazuta de lege), dar nici cu alternativa – reducerea de personal.
In timp ce liderii sindicali incearca, la Bucuresti, sa scape de aceasta reducere salariala, in teritoriu au loc strangeri de semnaturi pentru declansarea protestelor in invatamant.
Potrivit lui Lehene, din listele centralizate pana acum, rezulta ca aproximativ 60% dintre membrii de sindicat din Salaj se declara in favoarea declansarii grevelor. Referindu-se la calmul nefiresc ce domina in aceste momente critice personalul din invatamant, liderul sindical a apreciat ca este doar calmul dinaintea furtunii.