10.000 de elevi asteapta rechizite gratuite de la Guvern.
Clinchetul clopotelului suna azi pentru cei peste 41 de mii de elevi salajeni. Inspectorul scolar general, Ioan Abrudan, anuntase zilele trecute ca in prima zi de scoala va fi respectata traditia romanesca, mai exact vor fi organizate doar festivitatile de deschidere a anului scolar, iar educatorii, invatatorii si dirigintii vor prelua copiii de sub aripa ocrotitoare a parintilor. Abrudan a declarat ca nu este hotarat inca la care dintre scolile salajene va fi prezent azi pentru festivitatea de deschidere a anului scolar 2011-2012 dar, cu siguranta, va alege o scoala gimnaziala. „Daca ar fi posibil, as fi prezent la toate unitatile de invatamant din judet! Din pacate nu se poate pentru ca festivitatile incep cam la aceeasi ora. Inca nu m-am hotarat… s-ar putea sa aleg intre Mihai Eminescu si Gheorghe Lazar. As merge si la Fildu de Jos pentru ca acolo se inaugureaza scoala ce a fost reabilitata printr-un program guvernamental. Sa vedem cum imi va permite timpul”, a declarat inspectorul Abrudan. Cu sau fara oficialitati prezente la festivitate, emotiile copiilor care pasesc pentru prima data la gradinita, scoala sau liceu sunt mari si pot fi controlate cu greu.
Lupta cu etnobotanicele si cu violenta continua…
Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Salaj a dat asigurari ca, din prima zi de scoala, va derula o serie de activitati specifice pentru asigurarea climatului de siguranta publica in incinta si zona adiacenta unitatilor de invatamant preuniversitar. Comisar sef de politie Leontin Puscas, adjunctul IPJ Salaj, a precizat, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural de la sfarsitul lunii august, ca au fost identificate doua unitati de invatamant cu grad de risc ridicat – Grupul scolar Ioan Ossian si Centrul scolar pentru Educatie Incluziva din Simleu Silvaniei. Liceele si grupurile scolare din mediul urban si rural, 14 la numar, au fost clasificate cu grad de risc mediu, iar alte 234 de unitati de invatamant au grad de risc scazut. Toate unitatile de invatamant au fost cuprinse in anexele de patrulare auto si pedestre din planul unic de ordine si siguranta publica. Pe parcursul anului scolar 2011-2012, IPJ Salaj va derula o serie de activitati specifice: acordarea sprijinului de specialitate in vederea intocmirii planurilor de paza a fiecarei unitati de invatamant, verificarea semnalizarii rutiere verticale si orizontale din zonele scolilor, actiuni de combaterea micului trafic si anihilarea celor care comercializeaza substante etnobotanice in zona scolilor, participarea politistilor la sedintele comitetelor de parinti, consilii profesorale, ore de dirigentie, cu scopul de a preveni violenta in scoli si verificarea unitatilor comerciale din zona adiacenta scolilor.
Cheltuieli peste puterea financiara a parintilor…
Inceperea anului scolar a fost anuntata si de aglomeratia din magazine in ultimele zile. Fiecare parinte a incercat sa cumpere copiilor necesarul pentru noul an: de la pijamale, papuci de casa, caiete, jachete, la creioane si stilouri. Bugetul parintilor a variat in functie de varsta elevilor, doar ca anul acesta, in comparatie cu anul scolar anterior, totul are alt pret. Unii au ajuns sa se imprumute cu bani pentru a cumpara strictul necesar pentru inceperea cursurilor. Cele mai mari dificultati le-au intampinat parintii elevilor de liceu ce provin din mediul rural. Pe langa rechizite, deloc ieftine, acestia au scos bani si pentru cazare sau transport. „Va spun sincer ca m-am imprumutat cu bani pentru ca n-am primit salariul si nici acela nu-mi ajunge. Pe haine si incaltaminte am cheltuit aproape trei sute de lei si nu am cumparat „de firma”. Am pregatit alte trei sute de lei pentru internat. Carti si caiete nu am cumparat inca, pana vedem concret ce are nevoie. Pe langa toate astea, mai are nevoie si de bani de buzunar”, a declarat T.M., mama unui elev de clasa a IX-a. Taxa pentru internat a ramas la fel ca anul trecut, doar masa la cantina se va scumpi cu cativa lei. In total, masa si cazarea depasesc 220 de lei lunar. Pentru haine si rechizite parintii au preferat magazinele mai ieftine, doar ca patronii au crescut preturile in ultima saptamana. Un ghiozdan oarecare putea fi cumparat cu 20 lei in urma cu doua saptamani. Vineri, in acelasi magazin si acelasi ghiozdan, pretul a ajuns la 30 de lei. Elevii care au ales naveta sunt putin mai norocosi pentru ca statul le deconteaza o parte din transport, cu intarziere, ce-i drept. Atat cazarea si masa, cat si transportul trebuie platite anticipat. Cum scoala incepe inainte ca parintii sa primeasca salariile, banii provin din imprumuturi. Cei bogati, au oferit odraslelor produse de marca: ghiozdane moderne, incaltaminte de piele, uniforme si haine scumpe, inclusiv caiete si coperti imprimate cu vedete de desene animate. Totusi, peste 10 mii de elevi din judet se multumesc cu rechizitele primite gratuit de la Guvern.
Un an nou scolar incepe azi pentru 41 de mii de elevi salajeni
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...