Guvernul estimeaza pentru acest an o reducere a cheltuielilor de personal cu 60 milioane lei prin limitarea cumulului pensiei cu salariul platit de stat, economii care vor creste in urmatorii patru ani cu cate cinci milioane lei anual, pana la 80 milioane lei, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale. Economiile estimate de Guvern ca vor fi obtinute din limitarea numarului de persoane care pot cumula pensia cu salariul platit de stat, incluse si intr-un document oficial, sunt indicate in crestere anuala de la 60 milioane lei, in acest an, la 65 milioane lei, in 2010, la 70 milioane lei, in 2011, la 75 milioane lei, in 2012, si la 80 milioane lei, in 2013. „Va fi realizata o diminuare a cheltuielilor de personal din bugetul de stat, avand in vedere numarul de 20.439 persoane, care cumuleaza pensia cu salariul obtinut de la institutiile publice, precum si prognoza urmatorilor ani privind piata muncii”, au afirmat sursele citate.
Datele cuprinse in documentul oficial, obtinut de MEDIAFAX, indica faptul ca la nivel central sunt inregistrate 1.403 persoane care cumuleaza pensia cu salariul, in timp ce la nivel local numarul acestora creste la 19.036 persoane.
La nivel local, cheltuielile de personal rezultate din cumulul pensiei cu venitul salarial sunt defalcate in raport cu salariile nete lunare (17,9 milioane lei), contributii ale angajatorului (5,3 milioane lei) si cuantumul pensiei (12,7 milioane lei), totalul sumei reprezentand pensia cu salariul ridicandu-se la 25,5 milioane lei.
Guvernul a decis, miercuri, printr-un proiect de lege, sa permita cumulul pensiei cu salariul platit de stat doar in cazul persoanelor care au o pensie neta in limita maxima echivalenta cu salariul mediu brut pe economie, stabilit in prezent la aproximativ 1.700 lei, si sa interzica acest cumul pentru persoanele cu o pensie peste acest plafon. Comisia Nationala de Prognoza indica un salariu mediu brut de 1.693 lei, in 2009, si de 1832 lei, pentru 2010.
„Beneficiarii dreptului de pensie pentru limita de varsta apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate celui public pot cumula pensia cu veniturile salariale sau, dupa caz, asimilate veniturilor salariale, realizate din exercitarea unei activitati profesionale pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau pe baza actului de numire in functie. Beneficiarii dreptului la pensie pentru limita de varsta apartinand sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate celui public, care realizeaza venituri salariale sau asimilate acestora din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau pe baza actului de numire in functie, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale, la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate in conditiile in care nivelul pensiei incasate este mai mic sau cel mult egal cu cel al salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat”, se arata in proiectul de lege.
Pensionarii vor fi obligati ca, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a legii, sa opteze in scris intre suspendarea platii sumei pensiei nete aflate in plata care depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie, pe durata exercitarii activitatii, sau mentinerea pensiei aflate in plata, in conditiile incetarii raportului de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie.
Optiunea scrisa va fi depusa la angajator, care la randul sau are obligatia sa inregistreze documentul la casa de pensii. Suma suspendata va fi din nou platita incepand cu data de 1 a lunii urmatoare celei in care a fost depusa la casa de pensii cererea titularului, insotita de dovada incetarii raportului de munca, de serviciu sau a actului de numire in functie. In cazul in care nu se opteaza intre pensie si salariu, raporturile de munca inceteaza de drept.
Daca dreptul de optiune este exercitat, plata pensiei va fi suspendata incepand cu luna in care este exprimata optiunea pentru continuarea activitatii. Sumele incasate necuvenit cu titlu de pensie vor fi recuperate de la pensionari, cu respectarea termenului general de prescriptie. Proiectul de lege include si datele transmise, saptamana trecuta de MEDIAFAX, conform carora noua lege va intra in vigoare la 1 iunie 2009, cu conditia aprobarii de catre Parlament, iar institutiile publice care vor angaja pensionari cu venituri mai mari de plafonul impus de Guvern vor fi amendate cu sume cuprinse intre 2.500-5.000 lei. Amenzile vor fi aplicate de catre Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca. Prevederile legii vor fi aplicate corespunzator si persoanelor care primesc pensie de serviciu, stabilita prin legi speciale.