Suparare in randul dascalilor pensionari, care au aflat la repartitie ca le trebuie aprobare de la directorul scolii.
Zeci de invatatori, educatori si profesori s-au prezentat ieri la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Salaj pentru a solicita mutarea sau repartizarea pe un post in invatamantul salajean. ISJ a organizat ieri ultima sedinta publica din aceasta toamna pentru rezolvarea miscarilor de personal din sistemul de invatamant, deoarece luni incepe anul scolar si aproape 70 de posturi nu sunt ocupate la acesta ora. Pe langa posturile neocupate exista si profesori nemultumiti de postul pentru care au primit repartitie. Cei mai nemultumiti de posturile primite raman profesorii nevoiti sa faca naveta, deoarece transportul acestora nu este decontat de scoli sau primarii. Unii dintre ei ajung sa cheltuie aproape tot salariul pe transport. Numarul mare de dosare depuse pentru miscare pe post le-a dat batai de cap inspectorilor salajeni. Sedinta a inceput ieri la ora 10.00, iar la ora 14.00 erau solutionate abia 85 de cereri. „Lucrurile merg mai incet pentru ca avem multe solicitari de mutare pe post. Am ajuns abia la pozitia 85 si mai avem”, a declarat inspectorul scolar Viorel Lungu, responsabil cu resursele umane.
Numarul celor care au dorit sa se integreze in sistem anul acesta a fost cu mult mai mare, comparativ cu anii anteriori, in ciuda salariilor mici din invatamant. Atat la examenele de titularizare, cat si la cele pentru ocuparea posturilor de suplinitori calificati si necalificati, au fost foarte putini cei care au obtinut rezultate bune. In plus, multi profesori pensionati au cerut acum reocuparea unui post in invatamant. A rezultat o adevarata batalie pe posturi. Nervii unora au cedat si au plecat revoltati din cauza procedurilor aplicate de Ministerul Educatiei si, implicit, de Inspectoratul Scolar. Inspectorul Ioan Abrudan declara marti faptul ca ministrul Funeriu a ramas consecvent in decizia de a nu primi in sistem personal care nu a obtinut minim nota 5 la examenele de titularizare sau suplinire, in ultimii trei ani, chiar daca sunt calificati. Pensionarii au fost cu atat mai nervosi cu cat au aflat in ziua dezbaterilor faptul ca au nevoie de aprobarea directorului unitatii de invatamant pentru a ocupa un post de suplinitor. „Nu este corect ce se intampla. E mai potrivit un necalificat decat cineva care a profesat peste 30 de ani in sistem? De unde sa imi obtin o aprobare acum, cand repartitiile se deruleaza azi?”, a declarat o educatoare din Zalau. Un educator sau invatator necalificat primeste salariul minim pe economie, iar un pensionar care se reintoarce pe post primeste peste o mie de lei. Salariile sunt suportate din bugetul scolii si din aceste motive este necesara aprobarea directorului. Inspectorul Abrudan spune ca trebuie respectata metodologia si nu a comentat nemultumirea profesorilor. „Metodologia spune ca acolo unde avem posturi vacante directorii unitatilor de invatamant pot sa le ocupe cu cadre didactice care s-au pensionat. Pentru ca un cadru didactic pensionat sa ocupe un post vacant are nevoie de aprobarea directorului”, a subliniat Abrudan. Acesta a mai declarat ca pana azi la pranz vor fi ocupate toate posturile ramase vacante, iar anul scolar va incepe in conditii normale.
Profesorii salajeni, revoltati pe sistemul de repartitie
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...