Noua lege a invatamantului a desfiintat patru unitati de invatamant din Salaj si a lasat fara personalitate juridica alte 11.
In anul scolar 2011-2012 doar 115 unitati de invatamant din Salaj vor functiona cu personalitate juridica, mai exact vor avea directori, personal administrativ si vor elibera acte de studiu. In anul scolar anterior, in Salaj existau 126 de unitati cu personalitate juridica. Conditia principala pentru ca o unitate sa isi pastreze personalitatea juridica este sa aiba inscrisi un numar de 300 de elevi (gradinita plus clasele I-VIII). In mediu rural au ramas fara personalitate juridica patru unitati de invatamant. Scoala Gimnaziala Dersida – devine structura la Scoala Gimnaziala Bobota; Scoala Gimnaziala nr.2 Sarmasag – devine structura la Grup Scolar Industrial Sarmasag; Scoala Gimnaziala Lompirt – devine structura la Grup Scolar Industrial Sarmasag, iar Scoala Gimnaziala Valcau de Sus devine structura la Scoala Gimnaziala Valcau de Jos. In mediul urban exista doar gradinite carora li s-a retras personalitatea juridica. Este vorba de Gradinita cu Program Normal nr.4 din Zalau, Gradinita cu Program Prelungit nr.5. Ambele gradinite devin structuri ale Gradinitei cu Program Normal nr. 8 din Zalau. La Simleu, Gradinita cu Program Prelungit nr.1 a devenit structura a Scolii Horea; gradinitele nr. 2 si nr. 3 din Jibou au devenit structuri ale Gradinitei Prichindel, Gradinita nr. 1 din Cehu Silvaniei a devenit structura a Gradinitei nr. 2 Cehu, iar Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Speranta a devenit structura a Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva din Simleu Silvaniei. „Sa nu confundam lucrurile. Personalitatea juridica nu e totuna cu comasarea. Copiii raman acolo, au aceiasi dascali, aceleasi sali, nu trebuie sa se deplaseze; doar ca unitatea nu este coordonata de un director, nu are exercitiu financiar si secretariat, deci nu pot elibera acte de studii”, a explicat Abrudan.
O alta noutate a anului scolar 2011-2012 este desfiintarea a trei scoli gimnaziale si a unei gradinite, toate in mediul rural. Pentru ca o gradinita sa functioneze este nevoie de minim zece copii, iar la o scoala primara de minim patru copii. Scolile desfiintate sunt la Maladia, Lazuri, Cernuc si gradinita din Pusta. Inspectorul Abrudan a adus si o veste buna parintilor din localitatea Hasmas. Scoala cu clasele I-IV si gradinita din Hasmas au fost reinfiintate ca urmare a cresterii numarului de copii.